Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Przepis dołączony do instrukcji jako najprostszy chleb,program standard tzn,3.30 godziny całość. woda 310 mll mąka do chleba białego/dałam pszenną/ 560g cukier i sól po 2 łyżeczki masło 2 łyżeczki drożdże instant 2.5 łyżeczki Izuniu-moj automat ma taki kształt jak Twój,to elta a największy bochenek jest wielkości 1250g.Ale z jakiej ilości mąki taki się robi bo nie wiem,czy to nie jest sugerowana waga po upieczeniu. Moj "chlebek" nie wyrósł ale corka powiedziała,że i tak jest smaczny a ja dodam,że także syty.

Opublikowano

Sprobuj nastepnym razem wsypac najpierw drozdze do lekko cieplej wody na 5-10 minut,a potem dopiero wlac do maszyny.No i ta ilosc drozdzy to starcza na 1 kg maki.A czy trzymasz te suszone drozdze w lodowce? Bo lepiej je trzymac w chlodnym miejscu.

Opublikowano

Nie!! :mrgreen: Tylko świeże trzymam w lodówce! Te suszone mają termin do 2010 roku więc powinny być aktywne. Jutro planuję upiec kolejny chlebuś,się okaże co wyjdzie tym razem. :oops:

Opublikowano

No tym razem wyszedł mi wypiek bardziej podobny do chleba :mrgreen:

razowy pszenno-żytni z brązowym cukrem i ziarnami

Trochę opadł po drugim mieszaniu co widać po wystających brzegach ale nie jest żle.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

Jezeli opadl to albo za duzo wody,albo za duzo drozdzy.Czy na mieszadle zawsze robi Ci sie kula?bo jesli nie,to zawsze musisz dodac troszke wiecej maki :mrgreen: czasem wystarczy 1-2 lyzki.

Opublikowano

Tak,pewnie za mało mąki było bo niby kula się robiła ale od spodu i na ściankach pojemnika było takie maziste,choć dosypałam trochę mąki.Dopiero uczę się rozpoznawać konsystencję. :mrgreen:

Opublikowano

Zawsze mozesz sprobowac, ale wez sobie pod uwage ze na wage chleba nie sklada sie tylko sama maka. Przyklad: 540 g maki i 300 ml wody, to juz 840 g.A nie masz w swojej instrukcji proporcji na 2 lub 3 rozmiary chleba? Bo ja w swojej mam do kazdego przepisu podane 3 proporcje.

Opublikowano

Ja mam automat na 1,5 kg chleba. I jesli nie mam podanych dokładnych proporcji na 1,5 to sama muszę kombinować, czyli czysta matematyka. kalkulator w rękę i do pieczenia chleba :D

Opublikowano

Niestety, do mojego automatu nie było dołączonych proporcji dla 3 wariantów. Zrozumiałam że ilość mąki 540 g podanej w przepisie jest na chleb średni 750 dag Upiekłam dzisiaj chlebuś z 1,5 porcji i mi się zapadł środkiem podczas pieczenia. Rosnął pięknie, prawie do szyby. Wczoraj piekłam chleb z 1 porcji i też mi się zapadł środkiem. Czy ktoś mądrzejszy może mi znaleźć przyczynę. Jaki jest przelicznik drożdży suchych na świeże? :D Czy to naprawdę taka aptekarska dokładność musi być. Na innych forach znalazłam przepisy gdzie składniki przeliczane są na szklanki.

Opublikowano

Behatko - za duzo drozdzy! Ciasto pieknie wyroslo i opadlo.Musisz zmniejszyc ilosc i powinno byc ok.Ja na 500 g maki biore 2-3 dkg swiezych drozdzy, a na 1 kg nie wiecej jak 5 dkg.Pieke bardzo duzo wiec mozesz mi wierzyc ze to wystarczajace ilosci.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.