Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas na rynku przyjeżdża pan który sprzedaje żytnią i razową , którą mam kupić na zakwas :grin: Muszę koniecznie poczytać Wasze przepisy dokładnie > może wtedy nie będę tak zielona :-( Zaniosłam dziś automat do pracy i piekłyśmy dwa chlebki > jeden już zjedzony, drugi został na jutro :D Tak narobiłam im ochoty że też kupują automaty :D

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Witam kupilismy maszyne do chleba i kazdy chlebek wychodzi zapadniety, w srodku jest wypieczony, chociaz czasami zdarzyl sie zakalec. nie wiem czego dodajemy za malo lub za duzo. wszystko wedlug przepisu. poprosę o rady :)

post-16424-1253823981_thumb.jpg

post-16424-1253824264_thumb.jpg

Opublikowano

Powody moga być dwa: za duzo mąki czyli za mało płynów lub za duzo drożdży. Podaj przepis z jakiego piekłaś to może zobaczymy gdzie tkwi błąd ? A może otwierałaś maszynę w czasie rośnięcia ?

Opublikowano

te przepisy były z książeczki dołączonej do automatu, pieklismy z tego przepisu: chlebek na 750 gr Woda  240ml masło 15 dag 1 jajko sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka drożdze 1 łyżeczka mąka typu 550 450g  i wyszedl nam chlebek  taki dodam , ze mąki i mieszanki z których wczesniej pieklismy chleby były polskie , kupione w tesco

post-16424-1254168980_thumb.jpg

Opublikowano

te przepisy były z książeczki dołączonej do automatu, pieklismy z tego przepisu: KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki

sól 1 łyzeczka

cukier 1 łyzeczka

mąka, typu 550 540g dodanego przez DZwilu 88 - 750 gr i wyszedl nam chlebek taki

dodam , ze mąki i mieszanki z których wczesniej pieklismy chleby były polskie , kupione w tesco

A drożdże ?? Ile ?
Opublikowano

Musisz koniecznie spróbować jeszcze raz :lol: Ja też się bałam, nawet myślałam że coś z mąką jest nie tak :D Wszyscy pisali że powinna być konsystencja gęstej śmietany, a mnie wyszła papka > ale to tylko przez pierwsze 3 dni :D Ja robiłam tak : Pierwszego dnia wymieszałam 50 g mąki żytniej i 50 g wody > tak stało 24 godziny. Drugiego dnia dodałam 100g mąki żytniej i 100g wody i dupkę od chleba razowego > dobrze wymieszałam . Trzeciego dnia dodałam 100g mąki żytniej i 100g wody. Wszystko stało owinięte ręcznikiem na bufecie w kąciku > jeszcze 2 dni mieszałam tylko raz dziennie żeby zakwas pracował > tak mi poradzono > pierwszy zakwas jest słaby, więc trzeba dać mu więcej czasu żeby nabrał mocy :lol: Teraz robię drugi i już jest zupełnie inny > z tego starego zakwasu zostawiłam 3 łyżki zakwasu i dodałam mąkę i wodę jak za pierwszym razem . Jutro chlebek będzie pieczony. M jak tylko wrócił z pracy to zaraz powiedział że teraz to czuć że chleb piekłam, a nie drożdżówkę :roll:

Opublikowano

Mnie też pierwszy zakwas nie wyszedł,albo ja myślałam,że jest zły dlatego po dłuższym czasie spróbowałam raz jeszcze więc się nie poddawaj. :D

Opublikowano

Woda  240ml

masło 15 dag

1 jajko

sól 1 łyzeczka

cukier 1 łyzeczka

drożdze 1 łyżeczka

mąkatypu 550 450g

wczoraj upieklismy chlebek 1500 gr czyli podwójne proporcje i wyszed taki: mniammmmmmmmmmmm!:D

ps dorzucilam troche pestek dyni. program podstawowy, skórka średnia

post-16424-1254246205_thumb.jpg

post-16424-1254246218_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.