Katarzyna Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 U nas na rynku przyjeżdża pan który sprzedaje żytnią i razową , którą mam kupić na zakwas :grin: Muszę koniecznie poczytać Wasze przepisy dokładnie > może wtedy nie będę tak zielona :-( Zaniosłam dziś automat do pracy i piekłyśmy dwa chlebki > jeden już zjedzony, drugi został na jutro :D Tak narobiłam im ochoty że też kupują automaty :D Cytuj
mAgnesIza Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Witam kupilismy maszyne do chleba i kazdy chlebek wychodzi zapadniety, w srodku jest wypieczony, chociaz czasami zdarzyl sie zakalec. nie wiem czego dodajemy za malo lub za duzo. wszystko wedlug przepisu. poprosę o rady :) Cytuj
gatita Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Powody moga być dwa: za duzo mąki czyli za mało płynów lub za duzo drożdży. Podaj przepis z jakiego piekłaś to może zobaczymy gdzie tkwi błąd ? A może otwierałaś maszynę w czasie rośnięcia ? Cytuj
elusia Opublikowano 25 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Mialam mieszanke chlebowa kupiona w LIDLu i tez mialam zapadniete chlebki.Moze kup polska mieszanke i spruboj. Ja tak zrobilam i z polskiej mieszanki pieke dobry chleb,powodzenia. Cytuj
mAgnesIza Opublikowano 28 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2009 te przepisy były z książeczki dołączonej do automatu, pieklismy z tego przepisu: chlebek na 750 gr Woda 240ml masło 15 dag 1 jajko sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka drożdze 1 łyżeczka mąka typu 550 450g i wyszedl nam chlebek taki dodam , ze mąki i mieszanki z których wczesniej pieklismy chleby były polskie , kupione w tesco Cytuj
basga Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 A to mój pierwszy chleb na zakwasie. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
gatita Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 te przepisy były z książeczki dołączonej do automatu, pieklismy z tego przepisu: KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka mąka, typu 550 540g dodanego przez DZwilu 88 - 750 gr i wyszedl nam chlebek taki dodam , ze mąki i mieszanki z których wczesniej pieklismy chleby były polskie , kupione w tesco A drożdże ?? Ile ? Cytuj
gatita Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 A to mój pierwszy chleb na zakwasie. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Piękny chlebek ! Ja do tej pory nie mam odwagi piec na zakwasie, raz zrobilam zakwas i mi nie wyszedł... Cytuj
Katarzyna Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Musisz koniecznie spróbować jeszcze raz :lol: Ja też się bałam, nawet myślałam że coś z mąką jest nie tak :D Wszyscy pisali że powinna być konsystencja gęstej śmietany, a mnie wyszła papka > ale to tylko przez pierwsze 3 dni :D Ja robiłam tak : Pierwszego dnia wymieszałam 50 g mąki żytniej i 50 g wody > tak stało 24 godziny. Drugiego dnia dodałam 100g mąki żytniej i 100g wody i dupkę od chleba razowego > dobrze wymieszałam . Trzeciego dnia dodałam 100g mąki żytniej i 100g wody. Wszystko stało owinięte ręcznikiem na bufecie w kąciku > jeszcze 2 dni mieszałam tylko raz dziennie żeby zakwas pracował > tak mi poradzono > pierwszy zakwas jest słaby, więc trzeba dać mu więcej czasu żeby nabrał mocy :lol: Teraz robię drugi i już jest zupełnie inny > z tego starego zakwasu zostawiłam 3 łyżki zakwasu i dodałam mąkę i wodę jak za pierwszym razem . Jutro chlebek będzie pieczony. M jak tylko wrócił z pracy to zaraz powiedział że teraz to czuć że chleb piekłam, a nie drożdżówkę :roll: Cytuj
gatita Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Muszę spróbować jeszcze raz. Może wyjdzie ?? Piekę na suszonym zakwasie, też wychodzi dobry chlebek ale pewnie ten na żywym jest zdecydowanie lepszy ! Cytuj
elusia Opublikowano 29 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Ja pieke chleb raz na 2 tygodnie.Zrobilabym na zakwasie, ale zeby kupic gotowy.Nie wiem gdzie i dlatego robie na drozdzach,a moze podpowiedz, gdzie kupic?Bede wdzieczna.Dziekuje Cytuj
basga Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Mnie też pierwszy zakwas nie wyszedł,albo ja myślałam,że jest zły dlatego po dłuższym czasie spróbowałam raz jeszcze więc się nie poddawaj. :D Cytuj
mAgnesIza Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Woda 240ml masło 15 dag 1 jajko sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka drożdze 1 łyżeczka mąkatypu 550 450g wczoraj upieklismy chlebek 1500 gr czyli podwójne proporcje i wyszed taki: mniammmmmmmmmmmm!:D ps dorzucilam troche pestek dyni. program podstawowy, skórka średnia Cytuj
Katarzyna Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 Może komuś przydadzą się te wiadomości https://www.potrawyregionalne.pl/193,Chleb....ore&id=3053 Ja przynajmniej nie wszystko wiedziałam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi