gabi-ostra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Ciasto I: 3 szkl. mąki,1 szkl. cukru,kostka margaryny W garneczku rozpuścić margarynę z cukrem,zestawić z ognia i dodać mąkę.Zrobić kruszonkę. Ciasto II: 4 jajka szklanka kwaśnej śmietany 4 łyżki dżemu 4 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Całe jajka ubić,a następnie dodawać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.Do II ciasta dodajemy różnej wielkości kawałki kruszonki,delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę.Upiec do momentu gdy ciasto zaczyna odstawać od blaszki. Ciasto III:upiec biszkopt z 4 jaj(myślę że każdy ma swój przepis wypróbowany).Po wystudzeniu wyciąć w cieście literatką rzędy dziurek. Krem: 1 budyń śmietankowy 1 kostka margryny 0.5 litra mleka 2 łyżki cukru (do budyniu),dodatkowo dwie galaretki-mogą być różne-przygotować wcześniej żeby trochę stężała Ugotować budyń i wystudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Ciemne ciasto przekroić na dwie części.Na jedną część nałożyć połowę kremu,na to biszkopt z dziurkami,w które nałożyć zastygającą galaretkę.Wstawić na chwilę do lodówki,aby galaretka dobrze stężała.Następnie nałożyć pozostały krem i ciemne ciasto.Wierzch polać polewą.Ciasto to wymaga trochę pracy,ale efekt jest niesamowity.Co prawda piekłam to ciasto już dość dawno,ale po przeczytaniu przepisu na ciasto salceson,przypomniałam sobie,że kiedyś piekłam coś podobnego.Zachęcam do wypróbowania.Aha mam nadzieję że jeszcze nie ma takiego przepisu na forum-jeśli jest to proszę mój usunąć.Gabi. Cytuj
kate_76 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 :razz: potwierdzam ze ciasto jest super ,moja mama czesto je robila ,ja osobiscie tylko jadlam w zapiskach mamy ciasto to nazywa sie ambasador ale skladniki i sposob wykonania ten sam ...pycha ciacho pozdrawiam gabi Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Witam Gabi jest trochę podobne ciacho -Ciasto Orzechowo-biszkoptowe Z Ptasim Mleczkiem I Brzoskwiniami ale jednak to nie to samo :razz: trzeba będzie porównać :razz: które będzie lepiej smakowało rodzince ;) Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Zapowiada się pysznie,a co robicie z tymi wyciętymi "dziurami"? Ja kiedyś piekłam coś podobnego i te kawałki smarowałam polewą i obtaczałam w wiórkach-wyszły dodatkowe ciasteczka. Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Mam pomysł. Górę ciasta oczywiście oblać polewa, poukładać pozostałe kółeczka w odpowiednich odstępach, posmarować je tężejaca galaretka i przystroić środek kółeczek, np. trochę pozostawionym kremem lub czymś innym według własnej wyobraźni. Może wygladać ciekawie, no nie ? :razz: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Fajny pomysł na wykorzystanie tych wyciętych części.Myślę że to ciasto mogłoby również sprawdzić się w postaci tortu-wtstarczy upiec wszystkie części w tortownicy.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.