zuziorek Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Składniki: 2 poledwiczki wieprzowe /pokroic w paseczki, delikatnie osolic i podsmażyc/ 2 spore marchewki 1 duza cebula 1 papryka czerwona 1/4 główki kapusty Warzywa pokroić w paseczki i dodać do poledwiczek, dodac dwie łyżki imbiru, dusic do lekkiego zmięknięcia warzyw W między czasie przygotowac zalewę: 1 kostke rosołową rozpuścić w 0,5 l gorącej wody do ostudzonego bulionu dodac: 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki chilli 3 łyzki sosu sojowego 1 łyzka oleju sezamowego 2 łyzki miodu wszystko wymieszać i zalać mięso z warzywami, dusic ok 8 min Dodać puszkę groszku konserwowego i przygotować zasmarzkę /3 łyzeczki maki ziemniaczanej i łyzeczkę sosu sojowego rozprowadzic w wodzie i dodać do potrawy/ . Chwile posmażyć i gotowe Podawać z makaronem ryżowym lub ryzem. Troszke pracochłonne ale warte tego smaku! Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam Zuziorku! Czy 2 łyżki chili to nie za dużo? Czy potrawa nie będzie za bardzo pikantna? Chili jest piekielnie ostre. Boję się, że będziemy zionać ogniem. Przekonałam się o tym parę razy, gdy przesadziłam z chili. Co Ty o tym sadzisz? Pozdrawiam. Renata A tak w ogóle to przepis ciekawy, godny wypróbowania. ;) :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Potrawa jest troszkę ostra i wlaśnie dla amatorów lubiących ziać ogniem :razz: Tak robię na imprezki a na potrzeby domowe zdarza się, że nie dodaje wcale chilli. W tygodniu serwuje moje danie więc za pare dzinków wmontuję kilka fotek. Radzę zaryzykować i spróbować ;) pozdrawiam Kasia Cytuj
zuziorek Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Z opóźnieniem ale wklejam fotki: Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Ale smakowite danie!!! Dzięki za piękne zdjęcia. Bardzo lubię takie potrawy, więc na pewno się na nią skuszę. Pozdrawiam. Renata :wink: :wink: :lol: Cytuj
zuziorek Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Polecam Reniu. Dziś dodałam tylko malutką łyżeczkę chilli. Trzeba pamiętać, że imbir tez ma trochę ostrawy posmak. Brzuszek opuchnięty ciężko wzdycha...... Cytuj
grumko Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 witam! przepis rzeczywiście bardzo smaczny. co do chilli to dałem jedną łyżkę, a i tak wyszło bardzo ostre, tak wiec uważajcie i dawkujcie według własnej wytrzymałości :) Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Mam nadzieję, że cię grumko nie spaliło :razz: zimne piwko do tego jak znalazł. Jutro mam babskie spotkanie, więc kolezakom tez zaserwuje moje danie tylko, ze z piersią z kurczaka. Do tego winko i impreza na całego. Cytuj
Klosewik Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zuziorku, jeżeli robisz to danie z kurczakiem, to w jakich proporcjach ? Jedna pierś wystarczy ? Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jedna podwójna pierś z kurczaka o wadze ok 0,5 kg to porcja dla 4osób Cytuj
Klosewik Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Dziękuję za odpowiedź. :razz: Czy nie uważasz, że danie to będzie również wyśmienicie smakowało z kukurydzą, zamiast groszku ? A chilli ? Dajesz w proszku, czy papryczki ? Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Nie próbowałam z kukurydzą ale sądzę, że to dobra zmiana. Dodaję sos chilli ale tylko wtedy gdy serwuje na imprezy z dodatkiem trunków wysoko :razz: procentowych. Na potrzeby domowe nie uzywam, gdyz czosnek i imbir dają juz ostrzejszy posmak. Cytuj
gosia34 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 JA dodałam groszek i kukurydzę ,wyszło super pyszne. Cytuj
zuziorek Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Cieszę się, że smakowało. Ostatnio zamiast cebuli dodałam por i dodatkowo pieczarki a całość podałam z makaronem. Gdy podaje z makaronem, gotuję go na pół twardo i mieszam z całością Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi