ulinek77 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Placek Karmelowy Placki: - 4 żółtka - ½ szkl. cukru pudru - 40-50 dkg mąki tortowej - 25 dkg margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 2 placki w formie prostokątnej. W temperaturze 180stopni C przez 20-30 minut. krem: - 0,5 l śmietany 30% - ½ szkl cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa ( rozpuszczona w szkl. wody ) - na karmel puszka mleka skondensowanego słodzonego - orzechy włoskie do smaku Śmietanę ubijamy dodajemy cukier i łączymy z zimną galaretką. Przekładamy ciasto i polewamy karmelem, który przygotowujemy gotując mleko przez około 2,5 godz. Gdy będzie letnie to wylewamy i posypujemy wg uznania orzechem włoskim. Cytuj
apsik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Wmoich zbiorach to ciasto widnieje pod nazwą Krówka,z małą różnicą bo do ciasta dodaję miód a śmietanę robię z żelatyną .Zapewniam ,że ciacho jest bardzo smaczne. :razz: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Właśnie jakieś pół godziny temu czytałam na forum o gotowej masie karmelowej do kupienia w sklepie. Podobno smak taki sam, a o wiele mniej roboty. Będzie sposobność, żeby wypróbować. Pozdrawiam, justyna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.