Justyna.K Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Dziś zajrzałam do segregatora "nowe wypieki z różnych stron świata i zaciekawił mnie jeden przepis ... więc zaraz zabrałam się do dzieła składniki miałam bo nie ma ich za dużo . :razz: CYTRYNOWE ZAWIJASKI SKŁADNIKI: :razz: 180 g mąki pszennej :razz: 1 cukier waniliowy :razz: 100 g masła lub margaryny ( ja dałam kasię) :grin: 2 łyżki soku z cytryny (ja dałam sok z całej cytryny ok 4 łyżek wyszło) :razz: otarta skórka z połowy cytryny ( ja dałam z całej) DEKORACJA: ;) cukier 1.Mąkę, cukier waniliowy, tłuszcz posiekać na grudkową masę. 2.Dodać skórkę i sok z cytryny. 3.Szybko wyrobić ciasto. 4.Wstawić do lodówki na 10 minut. 5.Nastawić piekarnik na 180 stopni. 6.Uformować wałek i podzielić go na 16 części. 7.Z kawałków uformować 10 centymetrowe paluszki(no bez przesady tak mniej więcej na oko :razz: ) 8.Ułozyc paluszki na wyłożonej papierem blasze i uformować haczyki. 9.Piec pośrodku piekarnika przez ok.15 minut. 8.Zanurzyć jeszcze ciepłe zawijaski w cukrze. POLECAM :razz: SĄ PRZEPYSZNE MOCNO CYTRYNOWE. :razz: PYCHOTKA [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Ciasteczka można zamrażać :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Piękne sa te zawijaski, śliczne zdjęcie Justynko i ta dekoracja !. Gratuluję. Renata :razz: Cytuj
karola91 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 lubie smak cytryny w ciastach!! napewno zrobie te ciasteczka, dam znać jak wyszło :razz: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Justynko ja trochę nie na temat,ale masz taki sam talerz jak ja.Dostałam go od teściowej.No i oczywiście ciasteczka bardzo ładne i smakowicie wyglądają. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 gabi ostra ty masz go od teściowej a ja od swojej mamy dobre co nie :razz: Cytuj
szanti Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Te ciasteczka są przepycha (moje dzieci je pochłaniają w sekundę) :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi