Justyna.K Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Pieguski przepis pochodzi z adresu: https://wielkiezarcie.com/przepis10366.html Składniki: 1 kostka miękkiego masła (ja dałam kasię) 1 szkl. cukru 1 jajko 2,5 szkl. mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szkl. orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, sodę, sól i wymieszać można mikserem.Do masy dodać orzechy i czekoladę.Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce ( ja piekłam na papierze).Robić odstępy bo ciasteczka się rozpływają nie trzeba ich splaszczać.Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Moje uwagi: W orginale przepisu jest podana temperatura 200 stopni ale na mój piec to było za dużo. Ciasteczka smakiem przypominają pieguski ze sklepu byłam zaskoczona że aż tak bardzo. Są pyszne, kruche i spokojnie mogą być puszkowane .POLECAM!!!Robiłam je na święta były pyszne :razz: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
apsik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Temu kto lubi pieguski polecam ten przepis ,piekąc wielokrotnie trochę go zmieniłam,daję 1 czekoladę,garść orzechów i garść rodzynek i trochę mniej mąki.Naprawdę wszystkich zachęcam. Cytuj
karola91 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 nie no, ja nienadążę z pieczeniem tych ciasteczek ;) kolejna pychota :razz: Cytuj
basga Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Ja też już nie nadążam,już zeszyt mi się skończył i wzięłam segregator na te nowe przepisy. Ale jacy wszyscy w domu zadowoleni! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 u mnie segregator pęka w szwach ;) a zadowolenie swoją stroną tylko ja + 3 na wadze :razz: Cytuj
elmo_23 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Też muszę koniecznie wypróbować ten przepis, aż ślinka cieknie Mniaam :razz: Cytuj
Sebb Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam. Ciasteczka wyszły naprawdę suuper. Znikają natychmiast z talerza. Nie wiedziałem, że aż tak się rozpływają i za pierwszym razem wyszedł mi blat tortowy ;-) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pozdrawiam. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 witaj seeb super że się skusiłeś.Świetnie że smakowały co do rozpływania trochę się rozpływają ale ty naprawdę kładłeś/kładłaś po 4 ciasteczka tylko???mi sie one aż tak nie rozpływały.Najważniejsze że dobre POZDRAWIAM ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 ...no właśnie co do rozpływania ciastek to mam takie pytanie, a mianowicie kilka razy zdarzyło mi się, że ciasteczka już po włożeniu do piekarnika zaczęły się rozpływać, czy ktoś wie co może być tego przyczyną ;-) Cytuj
apsik Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Ja miałam taki problem kiedy była za niska temperatura lub kiedy dałam za mało mąki,ale akurat z pieguskami takiego problemu nie było. ;-) Jeżeli nie robiłaś Dorotko to polecam. Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Pieguski wyglądają bardzo apetycznie, jak tylko wyzdrowieję to szybciutko je upiekę. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Dziękuję Apsik za poradę, jeżeli pojawi mi się problem z rozpływającymi się ciasteczkami - to będę już wiedziała jak sobie z nim radzić ;-) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 DOROTKO Z PIEGUSKAMI NIE POWINNAŚ MIEĆ TAKIEGO PROBLEMU JA MASĘ FORMOWAŁAM W RĘKACH ROBIŁAM MAŁE KULECZKI I PÓŹNIEJ TROCHĘ SIĘ ROZPŁYWAŁY ALE NIE AŻ TAK ZRESZTĄ TO CHYBA WIDAĆ NA ZDJĘCIU. :arrow: POLECAM I PODZIEL SIĘ Z NAMI OPINIĄ JAK JE JUŻ ZROBISZ ;-) Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Dobrze Justynko, jak tylko upiekę te pysznie zapowiadające się ciasteczka dam znać, ale jestem dobrej myśli ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.