Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pieguski

przepis pochodzi z adresu: https://wielkiezarcie.com/przepis10366.html

Składniki:

1 kostka miękkiego masła (ja dałam kasię)

1 szkl. cukru

1 jajko

2,5 szkl. mąki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

1 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie:

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, sodę, sól i wymieszać można mikserem.Do masy dodać orzechy i czekoladę.Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce ( ja piekłam na papierze).Robić odstępy bo ciasteczka się rozpływają nie trzeba ich splaszczać.Piec w 180 stopniach 10-15 minut.

Moje uwagi: W orginale przepisu jest podana temperatura 200 stopni ale na mój piec to było za dużo.

Ciasteczka smakiem przypominają pieguski ze sklepu byłam zaskoczona że aż tak bardzo.

Są pyszne, kruche i spokojnie mogą być puszkowane .POLECAM!!!Robiłam je na święta były pyszne :razz:

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

Temu kto lubi pieguski polecam ten przepis ,piekąc wielokrotnie trochę go zmieniłam,daję 1 czekoladę,garść orzechów i garść rodzynek i trochę mniej mąki.Naprawdę wszystkich zachęcam.

Opublikowano

Ja też już nie nadążam,już zeszyt mi się skończył i wzięłam segregator na te nowe przepisy. Ale jacy wszyscy w domu zadowoleni!

Opublikowano

Witam.

Ciasteczka wyszły naprawdę suuper. Znikają natychmiast z talerza. Nie wiedziałem, że aż tak się rozpływają i za pierwszym razem wyszedł mi blat tortowy ;-)

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Pozdrawiam.

Opublikowano

witaj seeb super że się skusiłeś.Świetnie że smakowały co do rozpływania trochę się rozpływają ale ty naprawdę kładłeś/kładłaś po 4 ciasteczka tylko???mi sie one aż tak nie rozpływały.Najważniejsze że dobre POZDRAWIAM ;-)

Opublikowano

...no właśnie co do rozpływania ciastek to mam takie pytanie, a mianowicie kilka razy zdarzyło mi się, że ciasteczka już po włożeniu do piekarnika zaczęły się rozpływać, czy ktoś wie co może być tego przyczyną ;-)

Opublikowano

Ja miałam taki problem kiedy była za niska temperatura lub kiedy dałam za mało mąki,ale akurat z pieguskami takiego problemu nie było. ;-) Jeżeli nie robiłaś Dorotko to polecam.

Opublikowano

Dziękuję Apsik za poradę, jeżeli pojawi mi się problem z rozpływającymi się ciasteczkami - to będę już wiedziała jak sobie z nim radzić ;-)

Opublikowano

DOROTKO Z PIEGUSKAMI NIE POWINNAŚ MIEĆ TAKIEGO PROBLEMU JA MASĘ FORMOWAŁAM W RĘKACH ROBIŁAM MAŁE KULECZKI I PÓŹNIEJ TROCHĘ SIĘ ROZPŁYWAŁY ALE NIE AŻ TAK ZRESZTĄ TO CHYBA WIDAĆ NA ZDJĘCIU. :arrow:

POLECAM I PODZIEL SIĘ Z NAMI OPINIĄ JAK JE JUŻ ZROBISZ ;-)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.