viola32 Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 I jak bedzie ten podzial dzialu Slodkosci?Ja wam powiem ,ze jestem tu od niedawna z m-c i ciagle trafiam na cos nowego ,czyli jest tych tematow i ciagle czegos nowego mozna sie dowiedziec i fajnie,ze sa nie tylko fajne przepisy ale i porady i zabawy i wiele ,wiele innych zreszta sami wiecie...Pozdrawiam wszystkich Cytuj
Marcin Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Będzie bo to dobry pomysł - kiedy - jak tylko będzie czas posegregować te przepisy. Jest ich w dziale słodkości 1704 - każdy trzeba przejrzeć czy nadaje się do odpowiedniego działu. No i trzeba ustalić jaki podział to będzie. Myślę że zabierzemy się do tego w ten sposób: - nie ma sensu dzielić tego forum zbyt szczegółowo bo się wtedy pogubimy i zamiast ułatwić będzie trudniej - zarówno wyszukiwać jak i dodawać - - nie dzieliłbym też słodkości na serniki, makowce, mazurki itp, dlaczego? Spowodowałoby to problemy z umieszczaniem przepisów w tych działach - takich typowych serników, czy makowców nie ma przecież zbyt wiele, zwykle są to ciasta mieszane i trudne do jednoznacznego sklasyfikowania. - dodatkowo nie może być zbyt dużo for w dziale słodkości gdyż są one wyświetlane na górze i przesuwają już konkretne przepisy w dół. - podzieliłbym tą kategorię wg tego co chcemy znaleźć przeszukując forum. Np. mamy mało czasu i chcemy zrobić ciasto bez pieczenia, albo chcemy zrobić tort komuś na urodziny, czy też interesują nas ciasteczka. Wstępnie proponuję wydzielić: Ciastka, Torty, Desery, Ciasta bez pieczenia, Kremy i polewy A wszystkie ciasta, które nie pasują do tych kategorii zostałyby tam gdzie są. Zaczęliśmy segregować... Cytuj
Marcin Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2007 Na dzisiaj kończymy sortowanie przepisów w słodkościach. Kupa roboty ;) Reszta jutro. Jeżeli zauważycie jakiś przepis nie w tej kategorii, w której być powinien prosimy o zgłoszenie tego najlepiej przy użyciu opcji ! Raport lub na prywatną wiadomość do mnie lub Doroty. Cytuj
wiola344 Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 ;) Witaj Marcinie , wspaniała robota ,mnie osobiście już sie to podoba teraz napewno szybciej bedzie można coś znaleźć ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Mnie się też podoba podział i teraz będzie przejrzyściej...dziękuję bardzo za tę robotę wykonaną ;) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Mnie się bardzo podoba super robota jak mogę to zaproponuję jeszcze parę działó może weźmiecie to pod uwagę........ serniki jabłeczniki babki Pozdrawiam ;) Cytuj
Marcin Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Przeglądając przepisy wydaje mi się, że babki to dobra kategoria, ale serniki i jabłeczniki to już zbyt szczegółowo - wtedy trzeba by i mazurki i makowce i jeszcze kilka innych podobnych kategorii - a tyle kategorii to już by chyba tylko zaciemniło sprawę. Zastanowiliśmy się też w jaki sposób najczęściej szukamy czegoś. Czy wchodzę na forum i szukam sernika? Ustaliliśmy, że częściej jednak po prostu szukamy ciasta - po prostu zwykłego ciasta - sernika, makowca, z kremem, czy też z owocami. Gdy mamy ważną okazję szukamy tortu. A gdy chcemy zrobić coś na szybko czy też do szybkiego zjedzenia to szukamy deseru lub ciastek. Kremy i polewy również są dość szczególną kategorią przepisów gdyż stanowią tylko inspirację do wykonania całości - dlatego też są wydzielone. Wszystkie inne, bardziej szczegółowe podziały powodowały, że kategorii było zbyt dużo i cała segregacja może tylko utrudnić sprawę poszukiwania (że nie wspomnę o tym, że Forumowicze dodając przepis też powinni wybrać kategorię w której go umieścić). Zdaję sobie sprawę, że nie ma podziału idealnego - wszystko zależy od tego czego szukamy ;) Czasami mamy ochotę na coś słodkiego i jakikolwiek podział nas irytuje, bo musimy wchodzić na te wszystkie podfora (ciasteczka, desery itp) a wolelibyśmy mieć to na liście. Szukając sernika będzie nas denerwował brak kategorii sernik, ale np. gdy chcemy zrobić ciasto drożdżowe też chciałoby się mieć taką kategorię - a co wtedy z sernikiem na cieście drożdżowym :) Niestety forum nie umożliwia dodawania przepisów do kilku kategorii na raz - ale to chyba też zaciemniłoby sprawę. A w ostateczności pozostaje wyszukiwarka. Wchodzimy w słodkości i wyszukujemy "Sernik", "Jabłecznik" itp i się znajdzie :D Pozdrawiam (ale sie znowu rozpisałem ;) ). Marcin P.S. W nowej wersji smaczny.pl i extra.smaczny.pl, która gdzieś tam w tle sobie powstaje planujemy podzielić przepisy wg wielu różnych kryteriów i wtedy przeglądanie przepisów stanie się prawdziwą przyjemnością :-D Cytuj
viola32 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Jestem pelna podziwu dla Waszej pracy.Mam nadzieje ,ze teraz bedzie troche latwiej. Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2007 Ja także dziękuję za podział, zrobiony był szybko i sprawnie, a dla nas wygoda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi