Bernimek Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 kuleczki mięsne składniki: 75 dag mięsa mielonego (mieszanego) 2 czerstwe bułeczki, 3 jajka, sól, pieprz ;-) wersja pikantna: 1/2 łyżeczki roztartego zielonego pieprzu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1/2 pęczka szczypiorku, ;-) wersja orzechowa: 1 łyżka grupo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 posiekanej cebuli, 1/2 łyżeczki majernaku, :arrow: wersja serowa: 2 łyżki startego żółtego sera (świetnie nadaje się ser owczy), 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, wykonanie: bułki namoczyć w mleku, nastepnie odcisnąć, do mięsa dodać odciśnięte bułki razem z jajkami, wymieszać i doprawić pieprzem i solą, masę mięsną podzielić na trzy części, każdą przygotować i doprawić w odpowiedniej wersji, formować kuleczki i smażyć na złoty kolor, ułożyć na trzch osobnych talerzach i przybrać natką oraz sałatą, dipy składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego, 1/2 słoiczka majonezu, sól, pieprz :arrow: wersja jarzębinowa: 1/2 słoiczka jarzębiny, (żurawiny lub borówki), :arrow: wersja czerwona: 1/2 ketchupu pikantnego (Hellmann's), :arrow: wersja zielona: 1 pęczka szczypiorku, 1 pęczek koperku, 1 roztarty ząbek czosnku, 1/2 cebuli, wykonanie: jogurt połączyć z majonezem, doprawić do smaku, podzielić na trzy części, każdą przygotować w odpowiedniej wersji, :arrow: SMACZNEGO :arrow: świetna zimna przekąska, szczególnie pięknie wyglądają te kuleczki mięsne ułożone w piramidę, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.