Marra Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Sałatka, do słoików jako "gotowiec" na 5 minut przed przyjściem gości. 4 kg ogórków 0,5 kg cebuli 1,5 selera 2 pory 0,5 kg papryki czerwonej 0,5 kg papryki żółtej Selera zetrzeć na tarce (grubsze oczka), pora poszatkować a resztę pokroić w kostkę. Zalać wszystko razem zalewą i odstawić na 2 godziny a następnie odcedzić. Zalewa: 9 szklanek wody+ 3/4 szklanki soli Marynata: 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka estragonu 1 łyżeczka cząbru Marynatę zagotowac, przecedzić przez sito. Zalać odcisnięte warzywa marynatą i wkładać do słoików. Pasteryzować 10 min. W zimie po wyjęciu ze słoików robimy sałatkę z majonezem Marzanna Cytuj
bernadettt Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Robiłam tą sałatkę w zeszłym roku i jest rewelacyjna. W tym roku mam zamiar zrobić z podwójnej porcji. Polecam!!! Świetna zarówno do obiadu jak i do sałatek na przyjęcie gości. Ostatnio dodawałam ją do sałatki kebab,pyyyycha!!!Dziękuję za przepis i pozdrawiam :D ;) :) Cytuj
adrijah Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 ile słoików (jak dużych) wychodzi z tylu składników, ile podałaś? Bo chwilowo mam deficyt słoików i nie wiem w ile się uzbroić :] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi