szanti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 oto przepis 450 g marsmallows bialych 1 kg cukru pudru 3 lyzki wody Pianki stopic w kapieli wodnej, dodac polowe cukru i wymieszac. Nastepnie dodac pozostaly cukier i ugniesc na elastyczna mase. Mozna dodac barwnik spozywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, swietnie lepi sie z niej ozdoby do tortow _________________ Podała go Julia na stronie [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Ale śliczny tort, a Basię trzeba podziwiać i dziękować za to jak bardzo dobrze potrafi doradzić. Cytuj
szanti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 INO TORT MOTYL BYł UPIECZONY WEDłóG PORAD BASI A TEN LALKA BARBI TO MOJA FANTAZJA :wink: Cytuj
basga Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 A chyba są różowe te pianki! Jako barwnik można dodać ten pisak do tortów-używałyście go może? A ja w cukierni sprzedawałam takie/tylko wtedy jeszcze były wykańczane kremem a nie tą masą/ Cytuj
szanti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Na ciasta wykanczane taka masamówi sie ze sa w stylu angielskim. Ja z moimi dzieciaczkami robiłam na dzien mamy serce taką metoda Cytuj
basga Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Baaardzo elegancki,te rożyczki nadają szyku-podziwiam za cierpliwość bo mnie jej zawsze brakuje! Powiedz Małgosiu,czy ta masa jest raczej miękka czy twardnieje?I jak zachowuje się przy krojeniu? Czy przed jej nałożeniem delikatnie smarujesz czymś biszkopt?Bo takie z cukierni,niby marcepanowe to lubią odpadać podczas krojenia.... Cytuj
szanti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 basiu mase trzeba nakładac zaraz po zrobieniu bo z czasem zrobi sie gesciejsza konsystencja i bedzie ciezko ja uformowac. Przy krojeniu masa jest w porzadku tylko zalezy od ciasta (biszkopt i tego typu ciasto kroja sie dobrze ale ciasto na oleju i kruche nie polecam) . Wtedy ciezko pokroic ze wzgledu na konsystencje tak rózne. Jesli natomiast chodzi o to czy smarowac ciasta pod ta mase to bywa róznie gdy ciasto jest dobrze nasaczone to nie trzeba ale delikatnie nie zaszkodzi. :razz: Natomiast ta masa nie jest do długiego przetrzymywania na torcie czy placku ( tak do 3 dni zachowuje swoją ładnosc) :grin: No i napewno nie bedzie tak idealnie trzymac sie przy krojeniu-niestety cos za cos :wink: Ładnie wygląda . Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Bardzo przepraszam, myślałam że to też pomysł Basi. Szanti pochwalam Cię także za wspaniałe pomysły. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
szanti Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ino nie masz za co przepraszac :wink: Ja to tylko dla sprostowania napisałam i przyznaje ze Basia ma swietne pomysły :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Jutro urodzinki młodszej z moich córek więc posłuzyłam sie pomysłem i też zrobiłam motylka. Torcik truskawkowy na śmietanie wg przepisu Halinki. Cytuj
basga Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Kasiu-bardzo ładny motylek ale chyba brakuje mu ciała/banana/ :razz: Napewno dziewczynkom się baaardzo spodoba,taki wesoły. Cytuj
ana1 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 ten motylek jest zrobiony z przeciętego biszkoptu? Cytuj
basga Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Tak,przekładasz biszkopt a potem ciach na pół i dekorujesz w/g uznania,proste i efektowne,prawda? Cytuj
Dorunia Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Kasiu bardzo ładny ten tort w kształcie motylka...na pewno dziewczynki będą uradowane :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.