apsik Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 CIASTO KRUCHE 3 szkl mąki 1 margaryna 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku Ciasto zagnieść i upiec 2 placki. MASA SEROWA 50 dag sera mielonego 3/4 szkl cukru pudru 2 żółtka 1 szkl kremówki 2 1/2 łyżki żelatyny cukier waniliowy Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody ,podgrzać.Ser utrzeć z cukrem,żółtkami,dodać ubitą śmietanę i żelatynę,dokładnie ale delikatnie wymieszać. MASA JAGODOWA 50 dag jagód[kilka zostawić do dekoracji] poddusić z cukrem,można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Jeżeli ktoś nie ma jagód można dać dżem. Ciasto kruche posmarować jagodami ,wyłożyć na to masę serową,położyć drugie ciasto,wierzch polukrować i ozdobić jagodami. CIACHO JEST NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEŃ. Acha jeszcze lukier, 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody i sok z cytryny-wymieszać. Cytuj
andy8 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 nigdy nie robie ciast w ktorych uzywa sie surowych jaj Cytuj
JustynaZ Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ja też jestem ostrożna z surowymi jajkami, dlatego jak w masie jest coś do gotowania np.bydyń to je dodaję do niego i całość krótko gotuję. Uważam jednak, że tam gdzie nie da się tego zrobić to nie ma co przesadzać z tą ostrożnością, wystarczy jajka dostatecznie sparzyć, bardzo często jak nie dodamy np.surowych jajek, to placek traci bardzo na smaku ;-) Takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć inne. Papatki, Ju. Cytuj
behatka Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ciasto zapowiada się wspaniale, ale chyba poczekam na sezon jagodowy, na razie w moich kręgach furorę robi twoja Cytrynka.Papatki. Cytuj
apsik Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Jeżeli ktoś kupuje jajka to i owszem boi się tego i owego ,ale ja mieszkam na wsi więc nigdy nie przywiązuje do tego wagi .Na przykład w chatce puchatka też są surowe żółtka a ja i wielu innych robiliśmy to ciasto,ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i ja to szanuje. Behatko jeżeli chodzi o jagody to mogą być mrożone. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Apsik mam pytanko czy robiłaś to ciasto także z dżemem? Jeśli tak to jakie jest w smaku bo napewno z jagódkami jest inne niż z dżemem.Aha ile dżemu dodać. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
apsik Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Przyznam się szczerze Ewo że z dżemem robiła moja znajoma i mówiła że jest dobre.Ja robiłam tylko z jagodami,jeżeli nie mam świeżych to robię z mrożonymi bo mam ich cały zapas. Cytuj
apsik Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 To jeszcze raz ja ,zadzwoniłam do znajomej i już wiem.Dżemu trzeba dać dwa słoiczki ,najlepiej podgrzać w garnku i żeby nie było rzadkie to rozpuścić 1 małą łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody ,wlać do dżemu i zagotować i gorący wyłożyć na kruche ciasto.Bardzo się cieszę,że mogłam pomóc i życzę miłej niedzieli. :( Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Apsik dziękuje za odpowiedż. Na razie spróbuje zrobić z dżemem bo niestety jagód jeszcze nie ma w lesie :( . Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.