Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CIASTO KRUCHE 3 szkl mąki 1 margaryna 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku Ciasto zagnieść i upiec 2 placki. MASA SEROWA 50 dag sera mielonego 3/4 szkl cukru pudru 2 żółtka 1 szkl kremówki 2 1/2 łyżki żelatyny cukier waniliowy Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody ,podgrzać.Ser utrzeć z cukrem,żółtkami,dodać ubitą śmietanę i żelatynę,dokładnie ale delikatnie wymieszać. MASA JAGODOWA 50 dag jagód[kilka zostawić do dekoracji] poddusić z cukrem,można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Jeżeli ktoś nie ma jagód można dać dżem. Ciasto kruche posmarować jagodami ,wyłożyć na to masę serową,położyć drugie ciasto,wierzch polukrować i ozdobić jagodami. CIACHO JEST NAJLEPSZE NA DRUGI DZIEŃ. Acha jeszcze lukier, 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody i sok z cytryny-wymieszać.

Opublikowano

Ja też jestem ostrożna z surowymi jajkami, dlatego jak w masie jest coś do gotowania np.bydyń to je dodaję do niego i całość krótko gotuję. Uważam jednak, że tam gdzie nie da się tego zrobić to nie ma co przesadzać z tą ostrożnością, wystarczy jajka dostatecznie sparzyć, bardzo często jak nie dodamy np.surowych jajek, to placek traci bardzo na smaku ;-) Takie jest moje zdanie i każdy ma prawo mieć inne. Papatki, Ju.

Opublikowano

Jeżeli ktoś kupuje jajka to i owszem boi się tego i owego ,ale ja mieszkam na wsi więc nigdy nie przywiązuje do tego wagi .Na przykład w chatce puchatka też są surowe żółtka a ja i wielu innych robiliśmy to ciasto,ale oczywiście każdy ma swoje zdanie i ja to szanuje. Behatko jeżeli chodzi o jagody to mogą być mrożone.

Opublikowano

Apsik mam pytanko czy robiłaś to ciasto także z dżemem? Jeśli tak to jakie jest w smaku bo napewno z jagódkami jest inne niż z dżemem.Aha ile dżemu dodać. Pozdrawiam Ewa.

Opublikowano

Przyznam się szczerze Ewo że z dżemem robiła moja znajoma i mówiła że jest dobre.Ja robiłam tylko z jagodami,jeżeli nie mam świeżych to robię z mrożonymi bo mam ich cały zapas.

Opublikowano

To jeszcze raz ja ,zadzwoniłam do znajomej i już wiem.Dżemu trzeba dać dwa słoiczki ,najlepiej podgrzać w garnku i żeby nie było rzadkie to rozpuścić 1 małą łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie wody ,wlać do dżemu i zagotować i gorący wyłożyć na kruche ciasto.Bardzo się cieszę,że mogłam pomóc i życzę miłej niedzieli. :(

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.