behatka Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Kilka razy z różnych przepisów piekłam faworki, ale zawsze były za mało kruche ;-) . Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis, w którym ciasta nie trzeba za długo wybijać, to bardzo o niego proszę :arrow: . Pozdrawiam w piątkowy wieczór. Cytuj
Gość gosia_75 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Witaj Behatko! Z tego przepisu robię faworki odkąd pamiętam i zawsze wychodzą rewelacyjne! - 20 dag mąki - 3 żółtka - 4 łyżki gęstej śmietany - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka spirytusu - szczypta soli - 1/2 litra oleju Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić zagłębienie dodać śmietanę, spirytus, żółtka i sól- całość wymieszać. Ciasto wyrabiać dość długo aż się pojawią pęcherzyki (ja wyrabiam ok. 10 minut). Z tak przygotowanego ciasta uformować kulę i podzielić na trzy- cztery części, przykryć ściereczką aby nie obsychało. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować podsypując niewiele mąki. Lekko podsuszone rozwałkowane placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Życzę smacznego! Cytuj
monilek26 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Ja robię faworki z tego przepisu https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=faworki i zawsze wychodzą chrupiące. Nad ciastem nie trzeba za długo "pracować" i wogóle to się je szybko robi. Ja wrzucam wszystko do jednej miski i po prostu zagniatam ciasto. Cytuj
behatka Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Monilek, Gosiu bardzo dziękuję za przepisy,po niedzieli biorę się do roboty - dzisiaj baluję. Cytuj
amelia1 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witajcie!!! A oto mój sprawdzony przepis na faworki, zawsze wychodzą chrupiące i nie robi się długo ciasta. Polecam. Składniki 1,5 szkl. mąki, 5 dag masła lub margaryny 2 żółtka 3 łyż. gęstej śmietany sól łyż. octu cukier puder do posypania olej lub smalec do smarzenia Wykonanie Do mąki dodać tłuszcz i dokładnie posiekać. Wbić żółtka, dodać śmietanę. Jak wszystkie składniki się połączą dodać sól i ocet. wyrobić ciasto. Gdy będzie już jednolite podzielić na dwie części. Kazdą z nich rozwałkować. Placki pokroić nożem na paski ok. 10-15 cm i szerokośc ok 3 cm, a każdy pasek naciąć w środku i przewinąć. Smażyć partiami z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na osobny talerzyk lub bibułkę lub papierowy ręczniczek aby obciekły trochę z tłuszczu, następnie posypać pudrem. Zyczę udanych i smacznych faworków. Podrawiam Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.