kaya Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Chciałabym podzielić się z wami prostym przepisem na sałatkę, mogącą stanowić dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa wieprzowego i drobiowego. SAŁATKA Z ANANASA I SELERA *4 słoiczki selera - produkt powszechnie dostępny (seler cięty w zalewie) *1 por *1 puszka anansa (może być w kawałkach - dzięki temu oszczędzicie sobie jego krojenia- a cena jest ta sama) *kilka łyżek majonezu. Por posiekać w cienkie talarki. Jeśli kupiliście ananasa w plastrach oprócz odcedzenia trzeba go jeszcze pokroić w kostkę. Seler odsączyć z zalewy. wszystkie 3 składniki wrzucić do pólmiska i wymieszać. Dodać majonez i tutaj uwaga! - t y l k o w takiej ilości , aby składniki się połączyły. Jeżeli majonezu będzie za dużo sałatka straci swój właściwy smak. Orginalny przepis na tą sałatkę zawierał jeszcze gotowaną kiełbasę lub ewentualnie dobrą parówkę (ok.30-40 dkg). Wówczas sałatkę można podawać z białym pieczywem. Ja jednak zdecydowanie wolę swoją zmodyfikowaną wersję nie dlatego że ją trochę zmieniłam, ale wg mnie jest poprostu smaczniejsza. Jeszcze jedno- sałatka nalęży raczej do tych, których nie przygotowuje sie zbyt często. Składniki są dość drogie - nie licząc zakupu pora koszt sałatki wynosi ok. 10 zł. jedynym plusem jest to, że wystarcza z powodzeniem dla 6-7 osób. Sałatkę można przyrządzić tylko z połowy składników - 2 słoiczki selera, pół pora, a połowę niewykorzystanych anansów przelać z zalewą do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Pozdrawiam kaya Cytuj
monisia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 kaya ja dodaje do niej jescze jajako na twardo i kukurydze :arrow: pyyycha ;-) Cytuj
kaya Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Każdy ma swoje upodobania co do smaków. Jeśli tak lubisz można doadać i jedno i drugie. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.