kaya Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Witam wszystkich! Przez długi czas nie mogłam zdobyć dobrego przepisu na babkę. W dodatku moje poszukiwania odbywały się pod presją ;-) - mój brat jest zagorzałym konsumentem tego typu ciast, dlatego długo nie dawał mi spokoju. przeważnie kończyło się na wizycie w cukierni. przepis dostałam przypadkowo. BABKA 5 jaj, 1 kostka Kasi (tylko ta margaryna gwarantuje udany i puszysty wypiek), 1 szk. cukru 3/4 szk. mączki ziemniaczanej, 1 i 3/4 szk. mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1-2 łyżek octu lub soku z cytryny rodzynki. Robocizna: Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po jednym żółtku. Zamiast ucierania margaryny z cukrem i stopniowego dodawania żółtek można zrobić odwrotnie. Wszystkie żółtka ucieramy najpierw z cukrem, a potem dodajemy Kasię -dobrze jest wyłożyć margarynę z lodówki na ok. 0,5 godziny przed przygotowaniem ciasta - ale o tym chyba wszyscy wiedzą. Jeśli ktoś zapomni babka taż napewno się uda. takie odwrócenie kolejności dodawania składników powoduje, że margaryna będzie szybciej i lepiej utarta.Ważne aby przed dodaniem mąki margaryna cukier i żółtka były utarte na kremową masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, a potem mączkę. Na końcu ubijamy białka - można dpodać szczyptę soli, dzięki temu w krótkim czasie uzyskamy sztywną pianę z białek - ale o tym też pewnie wszyscy wiedzą. Jeśli jeszcze nie macie dość mojej gadaniny i czytacie dalej, to ubite białka należy dokładnie połoczyć z masą. Dosypujemy rodzynek - tak od serca. I gotowe. Jeszcze tylko wysmarować foremkę (keksówka lub typowa na babkę - najlepsze są z kominkiem) i przełożyć do niej ciasto. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180*C. Smacznego. kaya. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 KAYAWITAJ SPRÓBUJ UPIEC BRATU TULIPANA NAPEWNO BĘDZIE MU SMAKOWAŁ JAK LUBI BABKI ;-) Cytuj
basga Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Racja-też go piekłam i polecam,zapewniam,że długo nie postoi ! Cytuj
kaya Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dzięki dziewczyny z całą pewnościa skorzystam z przepisu pani halinki. pozdrawiam Was Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Kaya bardzo Ciebie proszę mów mi po imieniu, ja się wtedy tak bardzo młodo czuję. Pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj
kaya Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Jest mi bardzo miło Halinko! Zabrzmi to może zbyt doniośle, ale czuję się wyróżniona. UŚCISKI. Kaya p.s. wyróżniona w sensie: doceniona, zauważona. Nie miałam nic złego na myśli. Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Kayu ja tak wszystkim proponuję i wtedy ja się czuję jako osoba odmłodzona . Chciałam Cię zapytać na temat tego przepisu, ocet jest bardziej kwaśny od cytryny, czy jak piekłaś tą babkę nie jest wyczuć tego octu. teraz nie będę ją piekła, ale mam zamiar ją upiec i dołączyć zdjęcie. Proszę doradż mi. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ino! Kiedy piekę np. metrowca też dodaję ocet - 1 łyżkę. Zauważyłam, że ciasto z jego dodatkem jest bardziej wilgotne. Spróbuj dodać ocet do tej babki. na pewno będzie dobra. Jego smaku nie czuje się w babce, ale myślę, że 1 łyżka z powodzeniem wystarczy. Pozdrawiam cieplutko. Może jeszcze napisze coś na ten temat Kaya. Pa .Renata :( Cytuj
kaya Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 W wypadku mojej babki ocet powoduje że skorupka ciasta jest krucha. nie musisz się obawiać o smak babki. Gwarantuje! w takiej temperaturze on poprostu wyparowuje. kiedyś nawet pomyliłam się i dodałam octu 2 razu. w efekcie ciasto było jeszcze bardziej kruche. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Dziękuję, tak jak mi radzicie dodam octu i oczywiście powiadomię tak jak przyrzekłam. Pa! Cytuj
justhi Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Kaya, spróbuj tego przepisu: Szybka babka z truskawkami 1 margaryna 4 jajka 1 szk. cukru 1,5 szk. mąki pszennej 1 szk. mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 35 dag drobnych truskawek (do posypania na wierzch) Ja lubię tą babkę. Czasami piekę ją w prostokątnej formie. Cytuj
kaya Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ineczko! A propos przygotowywania babki: w momencie gdy utartą margarynę i żótka stopniowo łączymy z mąkami ważne, aby całość dobrze utrzeć. Dzięki temu babka będzie pulchna i puszysta. Życzę powodzenia, ale pewnie nie będzie Ci potrzebne. SCISKAM P.S.Kiedy rozpocznie się sezon na truskawki napewno spróbóję twojego przepisu, Justhi. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 kaya a ile to jest 1 3\4 maki,chodzi o szklanke zapewne ale tak dla pewnosci zapytam,jakiej uzywasz maki bo mnie babki udaja sie tylko z krupczatki czy taka moze byc? Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Ja dzisiaj ją piekę, dodam 1 szklankę i 3/4 mąki tak zrozumiałam, a upiekę z mąki tortowej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.