Agusia Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 skladniki 2 glowki czosnku 1 lyzka oliwy z oliwek 5 lyzek smietanylub naturalnego jogutu osaczonego na sitku ( mozna wylozyc papierowym filtrem do kawy) 4 lyzki majonezu papryka w proszku sol Rozgrzac piekarnik do 200 stopni C. Czosnek podzielic na zabki- nie obierac!!!!!!!!!! Pokropic oliwa i wymieszac zeby czosnek byl nia dobrze pokryty Ulozyc na blaszce-jedna warstwe i piec przez 25 minut do momentu az bedzie miekki. Wyjac z pieca i przestudzic. Upieczony czosnek obrac i dokladnie rozgniesc na papke ze szczypta soli. Dodac smietane ( albo jogurt), i majonez. Doprawic sola i papryka do smaku. Doskonaly mm.in.do pieczonych ziemniakow. Niezbyt duze, podluzne ziemniaki ( ok.!,3 kg) myjemy osuszamy, kroimy wzdluz na pol a potem kazda polowke jeszcze na trzy tez wzdluz. Wrzucamy do miski mieszamy z oliwa, sola i odrobina oregano tak zeby byly dobrze pokryte.Mozna jeszcze pokropic sokiem z cytryny. Ukladamy na blasze jeden obok drugiego i pieczemy ok 1-1i 1/4 godziny lub az beda zlote i chrupiace. Podajemy na polmisku a w oddzielnej miseczce podajemy dip czosnkowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.