Nikita79 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 ;-)****MARMUREK**** :arrow: :arrow: ------FOTO na dole----- :arrow: Produkty: *250 g miekkiego masla *250 g drobnego cukru *skorka z 1 cytryny(potarta) ----> ja osobiscie nie lubie skorki z cytryny,wiec zamienilam na olejek migdalowy :arrow: *1 cukier waniliowy *4 jajka *500 g maki *1 op.proszku do pieczenia *125 ml mleka Do ciasta ciemnego nalezy zmieszac: *40 g czarnego kakao *2 lyzki cukru *2 lyzki mleka *troszke tluszczu i bulki tartej na forme ****Sposob przyrzdzenia**** Maslo ucieramy z cukrem,dodajemy cukier waniliowy i skorke cytryny, powoli dodajemy jajka ciagle mieszajac.Gdy masa bedzie jednolita na przemian albo dosypujemy maki zmieszanej z proszkiem do pieczenia albo wlewmy mleko.Ciasto dzielimy na dwie polowy,do jednej polowy dodajemy wczesniej zmieszane kakao z mlekiem i cukrem .Ciasto wrzucamy do przygotowanej formy (tzn.natluszczonej i wysypanej bulka tarta) Proponuje ciemne ciasto dac na dol a jasne na gore-tak lepiej widac zminy na ciescie przy pieczeniu :arrow: Zeby uzyskac wzorek trzeba wkuc w ciasto widelec i raz lub dwa razy przeciagnac go w kolo formy. **Pieczenie** przy 180°C (piekarnik powinien byc nagrzany) 55-70 minut Po upieczeniu zostawic w formie zeby troche ostyglo - poczym mozna je wydobyc i posypac cukrem pudrem lub polac czekolada i posypac migdalami. (ja osobiscie wole polewe, poniewaz ciasto z cukrem pudrem wydaje mi sie za suche) ***SMACZNEGO*** Cytuj
JustynaZ Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Ale fajna babeczka :arrow: Ja osobiście bardzo lubię babki, mam taki jeden fajny przepis, ale muszę najpierw sprawdzić na forum czy już go ktoś nie podał. Twój Nikito na pewno wydrukuję, bo sprawdzam prawie każde przepisy na babki, a ten brzmi ciekawie. Czyżby Wielkanoc zbliżała się powoli, bo to już drugi przepis na babkę? ;-) Mam jeszcze pytanie, czy ona szybko się wysusza? Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Nikita79 Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witam Cie Justynko Wczoraj ja upieklam,zrobilam fotke a dzis wstawilam przepis na forum. Dzisiaj baba jest taka sama "soczysta"jak wczoraj gdy ostygla. *wlasnie wcinam ostatni kawale*hihi* :( Moze jutro by byla juz suchsza , ale u mnie niestety moj chlopak sie rzucil na nia, a dokanczyl sasiad - wiec nie wiem czy jutro by byla bardziej sucha. Musze dodac ze kroilam ciasto na biezaco,a nawet nie zakrylam jej na noc - bo zapomnialam :) Ja uratowalam sobie ostatni kawaleczek i teraz sie delektuje hmm... :grin: Cytuj
basga Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Wielkanoc zbliża się w szybkim tempie ale ja tez bardzo lubię różne babkowe ciacha i też już skopiowałam przepisik. Cytuj
Nikita79 Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 :grin: okazalo sie ze moj kochany schowal sobie rowniez kawalek na dzisiaj i mialam mozliwosc sprawdzic czy wyschla :a wiec mimo tego ze byl to cienki kawalek i lezal samotnie to nie wysechl.Wiec mozna powiedziec ze babka co najmniej 3 dni zachowuje swiezosc :) Zapraszam do sprawdzenia przepisu i oceny... Jestem rowniez otwarta na rozne propozycje modyfikacji babuni :( Pozdrowionka Cytuj
JustynaZ Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 Droga Nikitko, dopiero dzisiaj przeczytałam Twoje posty odnośnie przepisu (wcześniej niestety nie miałam dostępu do komputera, ale teraz się dorwałam i piszę jak najęta), dzięki za wszelkie odpowiedzi. Babki jeszcze nie robiłam, ale zamierzam wypróbować zarówno Twój przepis, a także przepis na "Babkę tradycyjną" Kai. Jak pisałam wcześniej mam przepis na babę i okazuję się, że jest podobny do Twojego, nieco inny jednak w wykonaniu, dlatego też umieszczę go na forum. (raz kozie śmierć, myślę, że nie powielę przepisu). Babka nie wysycha, zawsze robimy ją w domu z podwójnych proporcji i wszystkim smakuje. Pozdrawiam serdecznie, Justyna. Cytuj
kaya Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Hej! Chciaż czas pieczenia babek chwilowo przeminął dla mojej rodzinki nie ma to zastosowania.Upiekłam dziś marmurka i jestem zachwycona. Babka jest delikatna (wsypałam szklankę mąki tortowej) i lekko wilgotna dzięki czemu tak szybko nie wyschnie. Serdeczne podziękowania dla Nikity. babce daję 5 punktów KAYA Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.