aga_92 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Witam! Mam ogromny problem, ponieważ mój murzynek ciągle opada i ma ogromny zakalec. Ogólnie mówiąc, sam jest jednym wielkim zakalcem. A to jest przepis na niego (może jak przeczytacie to się dowiecie, czemu on mi tak diabelnie opada): 20 dag margaryny 2 jajka 0,5kg mąki 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki sody 9 łyżeczek powideł 3 łyżki kakao (ja daję 1) Białka na pianę bez cukru, na końcu dodać. Mąkę posiekać z margaryną. pół szklanki mleka wymieszać z sodą. Jakja utrzeć z cukrem, po kolei dodawać mleko, posiekaną margarynę, kakao, powidła, mleko z sodą, i na koniec białka Więc mam pytanie: Czy macie może przepis na sprawdzony i nigdy nie opadający murzynek bądź wiecie, dlaczego ten mi nie wychodzi? Bo ja nie wiem, czemu ten mój mi opada. Może to wina kakao, albo temperatury pieczenia? Pomóżcie! Cytuj
elusia Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Witam Aga92 podaje przepis na moj murzynek 1szklanka maki 1lyzczka proszku 2lyzki kakao 2 jajka 1 szklanka cukru cukir waniliowy 1/2kostki margaryny szczypta soli,aromat rumowy, 5dkg rodzynek w rondelku stopic margaryne,cukier,cukier waniliowy,kakao i 4 lyzki wody.Doprowadzc do zagotowania i gotowac 5 min.Ostudzic!!Wbic jajka,zmiksowac,polaczyc make z proszkiem,sola,dolozyc do masy,dodac bakalie i aromat(nie caly)Przelozyc do natluszczonej foremki(ja mam mala z kominkiem)Piwc 40 min w 160 stopni z termoobiegiem.Jest to dokladny przepis i musi ci sie udac.Smaczneco. Cytuj
bietka Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Mój przebój:1 margaryna,1 szkl cukru,0.5 szkl mleka,3 łyżki kakao-to rozpuszczam na wolnym ogniu mieszając rózgą-nie gotować.Odlać 1/2 szkl masy resztę wystudzić. 2 szkl mak ibez czuba-płaskie/tortowa,luksusowa-przesiana/,1 mały proszek.4-5 zółtek/zalezy od wielkości-miksuję do białości,dodaję masę/przestudzoną/chwilę mieszam,wsypuję mąkę z proszkiem mieszam.3 białka ubijam na na sztywno i mieszam z masą delikatnie.Przełozyc do formy.Piekę w piekarniku w 170 st ok 40 min.Gorące polewam zostawioną masą/te 1/2 szkl/ rozsmarowuję ją pędzlem i na to tarkuję czekoladę/ze 2 paski/.Zawsze wychodzi. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Mój przepis jest podobny do przepisu Bietki,ale są różnice więc podam też swój. 1.5 kostki masła lub margaryny 1.5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 jajka 25 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki(niekoniecznie zapach rumowy lub arakowy Zagotować:masło,cukier,kakao i wodę często mieszając.Po przestudzeniu dodać wódkę i aromat,wymieszać i odlać pół szklanki takiej masy.Do reszty dodać:żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.Upic w tortownicy,a po upieczeniu przekroić na dwa krążki i przełożyć odlaną masą.Można ciasto nasączyć zimną kawą i dodatkowo przełożyć ubitą śmietaną-taki smakuje najlepiej i mi od kilku lat zawsze się udaje.Polecam.Gabi. Cytuj
basga Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 ja też mam przepis na gotowanego murzynka i wychodzi ok-margaryna musi być dobrej jakości-palma albo kasia /kiedyś z braku takowych robiłam z byle jakiej i miałam zakalca/. Cytuj
bietka Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ja równiez robię tylko z Kasią Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ja używam tylko palmy i tak jak napisała Bietka i Gabi, tylko rozpuszczam, nie gotuję i odlewam 1/2 szklanki itd. murzynek zawsze jest udany. Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Witaj Aga, tak mi się wydaje, że w Twoim przepisie to chyba jest za dużo mąki... :) Ja najczęściej piekę murzynka z tego przepisu, i zawsze fajnie wychodzi - polecam :( Cytuj
aga_92 Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Bardzo dziękuję za przepisy:) na pewno je wypróbuję :wink: Naprawdę dziękuję, jak tylko zrobię, to napiszę, czy się udał. Pozdrawiam i życzę (trochę późno, ale jednak) miłych walentynek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.