apsik Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Cappucino zrobiłam na święta i chciałam podzieliś się moim troszkę innym sposobem ... Biszkopt piekę zwykły lub kakaowy ale bardzo niski i po upieczeniu nasączam go wodą z sokiem z cytryny. Jeżeli chodzi o piankę to ..... 2,5 szkl mleka trzeba zagotować i w nim rozpuścić opakowanie kawy cappucino -ja biorę orzechową-110 g i dobrze schłodzić. Następnie na tym mleku ubić 4 śnieżki i na koniec dodać 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody. To jest mój sposób na piankę a na wierzch oczywiście śmietana [ 1/2 litra]z 1 łyżką cukru pudru i 2 śmietan-fixami,do ubitej śmietany dodaję jeszcze trochę więcej jak pół czekolady pokrojonej na drobno a wierzch posypuje resztą starkowaną. Moi synowie bardzo lubią to ciasto i jako pierwsze zniknęło ze stołu,może ktoś spróbuje mojego sposobu. Pozdrawiam wszystkich gorąco. Cytuj
margheritac Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 czy sniezka moze byc ta do ubijania na wodzie? Cytuj
viola32 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Wydaje mi sie,ze na kazdym opakowaniu sniezki jest napisane,ze mozna uzyc wody albo mleka jak kto woli...Nie mam w tej chwili w domu bo bym sprawdzila... :D Cytuj
margheritac Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 :shock: mi niestety nie smakowal. Zrobilam go z 4 sniezkami do ubijania na wodzie. Wg mnie ciasto jedzie za bardzo surowizna... Jak na moj gust te 4 sniezki na szklanke wody to stanowczo za duze polaczenie. Ale kazdy ma swoje gusty smakowe i podniebienia wiec prosze nie zrazac sie i probowac. Cytuj
margheritac Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 moje capuccino smakuje mi bardziej: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...amp;#entry42666 polecam! Cytuj
Christina Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Wykorzystam pomysł i zrobię coś podobnego na swoje urodziny :shock: - ale z pewnością coś zmodyfikuje :grin: Cytuj
margheritac Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 zrobilam jeszcze jedno podejscie do cappucino ale zastosowalam mase i wierzch wg przepisu apsik powyzej. W ten sposob jest swietny. Polecam! Cytuj
apsik Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 To następne ciacho które piekłam na komunię,także polecam . Dodam ,że robiłam według swojego sposobu . Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Robiłam cappucino synowi wczoraj na choinkę i oczywiście musiałam maleńki kawałeczek spróbować...czy dobre ;) zrobiłam troszkę inaczej bo ciasto przekroiłam,nasączyłam i takie jest jeszcze lepsze. Nie jest to super zdjęcie -bo to tylko skraweczek placuszka ,ale i tak wygląda nieżle...dzieciaki się teraz objadają a ja sobie mogę popatrzeć. Zachęcam do upieczenia bo naprawdę warto..... Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2009 Elu jak zwykle cudne i pyszne ;) Cytuj
apsik Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2009 Dzięki Aniu jesteś bardzo miła-mam nadzieję że dzieciakom smakowało.... ;) pozdrowionka dla Ciebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi