elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 NALEŚNIKI GYROS Ciasto naleśnikowe 8 łyżek mąki pszennej 2,5 szkl mleka 1 jajo sól, bazylia, oregano, kurkuma olej do smażenia Farsz 1 pomodor 1/2 kapusty pekińskiej podwójna pierś z kurczka sos sojowy przyprawa "Gyros", pieprz, sól majonez śmietana 18% ketchup ser żółty starty na tarce o dużych oczkach masło Z podanych składników przygotowujemy ciasto i pieczemy naleśniki. Kurkuma nadaje im śliczny żółty kolor :). Kurczka kroimy w kostkę, doprawiamy sosem sojowym i przyprawami i odstwaimy na 20 min. Następnie smażymy mięsko. Kapustę szatkujemy, pomidora sparzamy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Mieszamu kapustę z pomidorem i wystudzonym kurczakiem. Przgotowujemy sos majonezowy: na 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu i 1 łyżka śmietamy. Ja używam majonezu kieleckiego, więc śmietana powoduje rozrzedzenie sosu, ale jeżeli używacie innego, to może śmietana nie jest potrzebna. Na środku naleśnika prószę serek, na to farsz, następnie sos i znowu ser. Składamy naleśnika w kopertę i smażymy na rogrzanym maśle na złoto. Smacznego Pasibrzuszki :( Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Świetny przepis, Elmo! Dziękuję. Bardzo lubię Sałatkę Gyros , więc na pewno naleśniki też będą mi smakować. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :( Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 elmo 23 ale smakowite naleśniczki ile tak wychodzi z tej porcji co podałaś tak mniej więcej ? :( elmo chyba się pomyliłaś w słodkościach to chciałaś umieścić??? :) Cytuj
Basia K Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mniam,ale pysznie wyglądają. Już sobie zapisuję przepis. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Aniu droga,ja właśnie wczoraj robiłam sałatkę gyros i jeszcze trochę mi jej zostało,więc jeśli mąż nie będzie protestował,to zrobię takie naleśniki.Tylko moje "wnętrze" będzie bogatsze,bo sałatka ma trochę więcej składników.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Świetny przepis, Elmo! Dziękuję. Bardzo lubię Sałatkę Gyros , więc na pewno naleśniki też będą mi smakować. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :) Zauważyłam, że przepis ten wyświetla się w słodkościach. Chyba musiałaś się pomylić, Elmo! :( Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Dzięki dziewczyny za zwrócenie uwagi. Jasne, że się pomyliłam, bo to przecież nie słodkości :( Gapa ze mnie :) Przepraszam. Zamieszczę go w daniach głównych. Tylko nie wiem jak go stąd usunąć. Proszę o podpowiedź. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Justynko z tej porcji wyszło mi 9 naleśników pieczonych na dużej patelni. Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Przepis jest już w daniach głównych :( Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Dziękuję serdecznie za pomoc :( Pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 siedze i mysle co by tu zrobic a tu taaaaakie danie ! no wyglada pysznie ,zaraz robie Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, bo to jedno z naszych ulubionych dań :( Pozdrawiam Cytuj
zuziorek Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Wow! Aż ślinka cieknie, ciekawe danie na ostaki Cytuj
behatka Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Ja również uwielbiam sałatkę Gyros, dlatego już drukuję przepis i w środę na obiad je zaserwuję. Napiszę jak mi wyszły. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi