elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka. 1.5 szkl kaszy gryczanej 3 szkl wody 1 jajko sól olej Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów. Smacznego 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Elmo dziękuję za wypróbowany przeis, napewno z niego skorzystam. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Pamietam,ze moja mama gotowała kasze na mleku,ale była pyszna,z sosikiem i ogóreczkiem. Ja gotuję na wodzie. Cytuj
apsik Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Dziękuję za wypróbowany przepis,bardzo lubimy kaszę z gulaszem i ogóreczkiem,wypróbuję na pewno. Cytuj
maskarada Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 "kaszę należy przebrać, wypłukać, osaczyć, wsypać do odpowiedniej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem tłuszczu i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie całkowicie wodę, należy wstawić ją na ok. 20 minut do lekko nagrzanego piekarnika. Kaszy nie należy mieszać w czasie gotowania." (źródło: porat e-kobiety.pl dział gotuj z nami) Ja też uwielbiam kaszę nawet samą w sobie bez żadnych dodatków;) i także nie mieszam podczas gotowania a pomimo tego wcale się nie skleja. Ogólnie kasze oprócz smaku mają wiele wartości odżywczych:"Kasze są niezwykle cennym pokarmem, zachowują wszystkie wartości odżywcze ziaren i nasion, z których pochodzą. Im mniej kasza jest przetworzona tym jest zdrowsza. Dieta bogata w kasze dostarcza znaczne ilości skrobi, błonnika, witamin, szczególnie tych z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Kasze to również cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Kasze gruboziarniste wskazane są dla osób cierpiących na zaparcia, hemoroidy oraz polipy jelita grubego. Drobne kasze, typu manna polecane są chorym z ciężkimi nieżytami przewodu pokarmowego oraz rekonwalescentom na ścisłych dietach." czyli i smak i zdrowie:) Cytuj
dertezerter Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 A dlaczego z tłuszczem akurat? Kasza gryczana, fasola, bób, makaron, ziemniaki, ryz dziki lub afrykański, soja . . . trza diete urozmaicać kluskami lanymi Nie kupujcie kaszy w torebkach, bo za duzo piachu ma. lepiej na wage prazona albo w folii duza gramature i umyc porzadnie co by uzebienie na starsze lata lepsze miec. do tego świński kotlet rozbebłany, sarnina, dziczyzna, wołowina, owcze mięso lub z kozic górskich (wszystko pasuje i smacze nak kucharzycha dobrze przyrządzi i zamarynuje mięsiwo). Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Podzielę się z Wami wypróbowanym przepisem, dzięki któremu kasza gryczana zawsze wychodzi sypka. 1.5 szkl kaszy gryczanej 3 szkl wody 1 jajko sól olej Kaszę wsypuję do miski, wbijam jajko i dokładnie mieszam. Następnie odstawiam na 30 min, żeby jajko na ziarenkach kaszy wyschło (co jakiś czas mieszamy). Nastawiam wodę, bo potrzebny będzie wrzątek. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, wrzucam kaszę i smażę ją na małym ogniu, ciągle mieszając i uważając, żeby się nie przypaliła (ok. 2 min). Zalewam kaszę wrzątkiem. Uważajcie na gorącą parę przy wlewaniu wody!!! Następnie solę i przykrywam patelnię pokrywką. Zostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie sypka i smaczna. Jest tak dobra że zajadam ją często bez żadnych sosów. Smacznego Też tak robię tylko nie dodaję oleju i wszystko robię w garnku w którym gotuje kasze :) Podpatrzone lata temu jak jeszcze Kuroń miał swoje programy kulinarne :) Cytuj
AR3K Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 uwielbiam kaszę na sypko :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.