Justyna.K Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 PASTERYZOWANE LECZO :( 2 KG PAPRYKI MOŻE BYĆ POMIESZANA CZERWONA ŻÓŁTA I ZIELONA :) 1 KG CEBULI :( 1,5 KG POMIDORÓW :) sół, pieprz, czosnek, olej i papryka mielona SPOSÓB WYKONANIA: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić.Pomidory oraz obraną cebulę również pokroić. Na patelni rozgrzać olej i porcjami krótko podsmażać paprykę i cebulę uważając by nie były zbyt miękkie.Następnie przełożyć do garnka.Dodać pomidory i wszystko razem dusić ok 5 minut, doprowadzając dio smaku solą, pieprzem czosnkiem i mieloną papryką.Gorące leczo przełożyć do słoików i do każdego wlać łyżkę oliwy.Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 20 minut. POLECAM PRZEPIS SPRAWDZONY SMACZNE PÓŹNIEJ TYLKO MIĘSKO DODAĆ I MAMY OBIADEK :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witaj Justynko! Co roku robię takie leczo do słoików, zimą mam prawie gotowe danie. Ostatnio pomidory były bardzo tanie, więc zrobiłam tego wyjątkowo dużo. Polecam. Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Jak tylko zacznie się sezon na pomidory i paprykę to zrobię sobie do słoiczków tego leczo. Cytuj
ania Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Przepis super, ja dodaję jeszcze pokrojoną w kostkę cukinię albo kabaczka lub patisona ! pozdrawiam!!!!!!!!!!! ania Cytuj
ada5 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Witam wszystkich. Aniu mam pytanko - tą cukinię lub kabaczka yeż podsmażyć, prawda??? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Muszę spróbować z tą cukinią. :-D Myślę że też ją trzeba krótko podsmażyć :-D Cytuj
Dorunia Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Ja jak robię leczo to dodaję cukinię lub kabaczka pokrojone w kostkę,ale nie smażę tylko podduszam i to wystarczy,bo one zmiękną ładnie :-D Cytuj
minia51 Opublikowano 31 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2007 Ja też dodaję pokrojoną w kostkę cukinię ale pod koniec duszenia żeby nie zrobiła się z niej papka. Pychota Cytuj
niuniaczek Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2008 Własnie z tego przepisu skorzystam. Właśnie zaczął się sezon na paprykę i trzeba troche narobić na zimę jak przyjdzie ochota. Dzisiaj lub jutro zabiorę sie do roboty. pozdrawiam Cytuj
Stokrotka Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2008 Leczo jest naprawdę pyszne :) Zrobiłam kilka słoików na próbę i już żałuję, że tak mało. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cytuj
agadab Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 mam podobny przepis, ale dodaje się ocet i do obiadu na gorąco nie jest zbyt dobre. tu nie ma octu i zapewne smakuje jak zrobione ze świerzych warzyw. Czy to leczo nie psuje się? Cytuj
dytko Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Robię leczo od kilku lat z bardzo podobnego przepisu i nigdy jeszcze nie popsuło się. Po otwarciu dodaję pokrojone parówki lub inną kiełbasę i podgrzewam Pycha Cytuj
Stokrotka Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Robiłam leczo z tego przepisu i bez problemu przetrwało całą zimę. A smak... rewelacja, nawet bez mięsa. Polecam. Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 bede robic... ale ja tradycyjnie zmiksuje warzywa... taki maly przekret coby moje dzieciaki tez jadly i o dziwo zmiksowany jedza, az mi sie uszy trzesa... nie widza co tam jest i w oczy nie razi :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.