renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 S K Ł A D N I K I : 30 dkg mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 duże kwaskowe jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier, sól 1. Do garnka wlać wodę, osolić i zagotować. 2. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać jajka, mleko, szczyptę soli i tyle wody, by powstało elastyczne, zwarte ciasto. Dobrze wyrobić lub zmiksować aby weszło w nie dużo powietrza. 3. Obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, dodać do ciasta, wymieszać. 4. Metalową łyżeczką maczaną w wodzie, nabierać małe porcje ciasta i kłaść do wrzącej wody. Kiedy kluseczki wypłyną , przykryć garnek i gotować jeszcze 2-3 minuty. 5. Podawać polane stopionym masłem z tartą bułką albo inaczej : Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wymieszać z cukrem i cynamonem, posypać tym kluski i polać stopionym masłem. Polecam bardzo gorąco. Kluseczki są pyszne , szybkie i proste w wykonaniu. :( :) :grin: Cytuj
Marra Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Chyba znalazłam pomysł na jutrzejszy obiadek. :grin: Ile tego wychodzi z tej porcji? Pozdrowionka Cytuj
zuziorek Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Też nie miałam pomysłu na jutrzejszy obiad, ale Renia wie kiedy wstawic coś nowego :grin: Dzięki Cytuj
aniela Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Renatko, jakiej konsystencji powinno byc to ciasto po wyrobieniu??? Tez mam ochote na cos lekkiego i szybkiego. pozdrowienka, majka Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Dziewczyny, Renatka pisała, że wyjeżdża i przez tydzień nie będzie jej na forum, więc nam teraz nie odpowie :razz:??: Będziecie musiały same poeksperymentować lub odłożyć to danie na za tydzień. Pozdrawiam :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Robiłam takie kluski, daję 1/8 l mleka, 20 dag jabłek, a inne składniki tak jak w przepisie Reni, wrzucam na goracą wodę, zamieszam i przykrywam. Kiedy kluski się zagotują, odkrywam i wyjmuję łyżką cedzakową. Reni nie ma więc pozwolę sobie na własną odpowiedzialność dać odpowiedź, chyba nie będzie miała za złe. Ciasto powinno mieć nie zbyt gęstą masę. Pozdrawiam Cytuj
zuziorek Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Zrobiłam kluski z połowy porcji (same niejadki w domu) i wspólnymi siłami zostały skonsumowane. Zrobiłam zdjęcia, wklejam je bo do odwaznych świat należy.....nie wiem czy taki miał byc efekt koncowy. Posypalam tylko cukrem bo dziewczynki nie lubia bułki z masłem. Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Smakowały Wam Elu te kluseczki? Pozdrawiam. Renata :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Renatko, jakiej konsystencji powinno byc to ciasto po wyrobieniu??? Tez mam ochote na cos lekkiego i szybkiego. pozdrowienka, majka Majeczko! Konsystencja ciasta nie może być na pewno za bardzo lejąca, ale taka by dało się ciasto łatwo przecinać łyżką lub łyżeczką maczaną w gotującej się wodzie . Późno odpisuję, ale wyjeżdżałam. Ciekaw jestem, czy już je robiłaś na obiadek? Pozdrawiam gorąco. Renata :razz: Cytuj
Wiolka Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Wczoraj zrobiłam kluseczki na kolację wyszły znakomicie bardzo dziękuję Reni za świetny przepis podałam ze słodką śmietanką :razz: :razz: :wink: Cytuj
aniela Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Renatko, kluseczki zrobione i zjedzone, byly SUPER!!!!... i wszystkim nam bardzelko smakowaly. Mam nastepny idealny przepis na cos lekkiego, dzieki bardzelko, majka Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Kluseczki robiłam , co prawda były bardzo smaczne/ polane śmietanką/ ale podczas gotowania część z nich mi się 'rozpływała' :grin: .Nie wiem dlaczego? Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi