renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Podzielę się z Wami przepisem na smaczny naleśnik , który bardzo lubi mój synek, ale nie tylko on..... Ciasto jest delikatne jak biszkopt i niczym nie przypomina tradycyjnych naleśników, chyba tylko nazwą. A więc : SKŁADNIKI : 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru 2 łyżki tłuszczu do smażenia PRZYGOTOWANIE : Włączyć piekarnik , by już się nagrzewał. W tym czasie sparzyć rodzynki wrzątkiem, po chwili osączyć je i osuszyć. Ubić na sztywną pianę 2 białka + łyżka cukru. Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić 2 żółtka, wsypać szczyptę soli, wlać mleko -- wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka z cukrem, delikatnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wlać ciasto, posypać rodzynkami. Smażyć krótko tylko po jednej stronie na średnim ogniu. Gdy spód się zrumieni , wstawić do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Podawać na ciepło np. z bitą śmietaną i owocami lub z dżemem lub polewą owocową, czekoladową-- według swojego uznania...... Ż y c z ę S m a c z n e g o !!!!! :( :) :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 :) :( ho ho ale pysznosci !!!!!!!!!!!! Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Mmm.... jakie pyszności Reniu :( Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Reniu naleśniki biszkoptowe tylko smażyłam. Mój przepis daleko odbiega od Twojego, to co widzę na zdjęciu to coś pysznego i muszę takie naleśniki zrobić. Jest tylko kłopot, jak tu za tym wszystkim nadążyć żeby wypróbować. Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 No cóż Ineczko- ja też mam z tym problem, ale kiedy tylko mogę i coś mi się przypomni, wypróbowuję. Pa Cytuj
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Reniu - wspaniały przepis,tylko,że ja zrobie bez rodzynek bo mój syn nie lubi,wydłubuje gdziekolwiek są. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.