Agusia Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 ROGALIKI Z CIASTA TOPIONEGO 1 kg maki 25 dag masla 25 dag smalcu 8 dag drozdzy 3 jajka+1 zoltko 4 lyzki cukru 4 lyzki smietany 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia Nadzienie:marmolada cukier puder z wanilia do posypania, lukier lub polewa Wykonanie: Ze skladnikow zagniesc ciasto. Zawinac w sciereczke. Do duzego garnka wlac letniej wody i wlazyc ciasto owiniete w sciereczke. Po ok. 1-2 godz. gdy ciasto wyrosnie ( gdy wyplynie na wierzch), walkowac partiami, wycinac rogaliki nakladac marmolade i zwijac rogaliki- zaczynajac od szerszego konca. UWAGA!!!! Kladac rogaliki na blaszke robic miedzy nimi spore odstepy bo rogaliki rosna podczas pieczenia!!!!Piec na zloty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku.Po wystudzeniu posypac cukrem lub polac polewa lub lukrem. Rogalikow wychodzi sporo!! Ja sobie ulatwiam sprawe przy wycinaniu tychze rogalikow, otoz klade na rozwalkowanym ciescie duzy talerz dnem do gory i w ten sposob wycinam nozykiem kolko. Potem tlko przekroje na krzyz kilka razy i mam gotowe kawalki ciasta jednakowej wielkosci. ( najpierw na pol potem na cwiartki a potem jeszcze na osemki.). mozna tez wycinac szerokie pasy ciasta i wycinac rogaliki krojac ciasto w zygzak. Ale ja uwazam ze z talerzem jest szybciej bo od razu mam 8 kawalkow . Szybciutko nakladam nadzienie, zwijam i do pieca. Polecam konfiture z dzikiej rozy lub z wisni, ale to czym "nafaszerujecie"rogaliki juz zalezy od waszego gustu. Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Aż 50 dkg tłuszczu w sumie na kg mąki ? Bardzo dużo ! Czy na pewno? POzdrawiam. Renata :( Cytuj
ali Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Tzw. topione ciasto jest bardzo dobre, zarówno na rogaliki jak też inne wypieki. Ja np. robię z takiego ciasta makowce zwijane. W moim przepisie nie ma smalcu ale tłuszczu jest też dużo /na 1/2 kg mąki kostka margaryny/. Warto spróbować to ciasto. Cytuj
baśka96 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 A ja się zastanawiam po co proszek do pieczenia jeżeli są drożdże Pozdrawiam :( Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 tak właśnie proszek do pieczenia i drożdże no i smalec i masło,ciasto na smalcu to chyba nie będzie dobre bo będzie ten smalec czuć no a dbanie o cholesterol? :( Cytuj
basga Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 dotąd słyszałam tylko o topionym drożdżowym a to jest krucho-drożdżowe,kto wie...pewnie jest dobre ale wolę ciasta z blachy,nie mam nerwów do drobnych ciasteczek ale ten pomysł z talerzem jest extra. Cytuj
Agusia Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Jezeli uwazacie ze wedlug was jest za duzo smalcu to dajcie go mniej a wiecej margaryny. Troche smalcu jednak powinno byc bo jest to ciasto krucho drozdzowe a jak wszyscy wiemy ze do kruchego ciasta warto dac smalec bo jest wtedy bardziej kruche. Jezeli jednak ten smalec tak bardzo wam przeszkadza to calkowicie zastapcie go margaryna. zycze powodzenia. Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam Cię Aqusiu! Myślę, że te rogaliki na pewno są pyszne. Spróbuję je zrobić według Twojego przepisu i później dam znać, jak wyszły. Pozdrawiam Cię cieplutko. Renata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.