Marra Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Placek pomarańczowy Ciasto: 5 jaj 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 kisiel cytrynowy 4 łyżki oleju Robić jak biszkopt. Jak ostygnie przekroić na pół. Ciasto środkowe: 8 jaj 1 szkl. mielonych orzechów włoskich 3 średniej wielkości pomarańcze 1 szkl. pokruszonych biszkoptów (tych okrągłych) 1 łyżka mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pomarańcze ugotować w całości 3xpo 15 min, za każdym razem wymieniając wodę. Ostudzić i zemleć w maszynce (w całosci ze skórką). Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, oraz resztę składników. Na końcu dodać zmielone pomarańcze (nie cedzić), wymieszać wszystko i do formy. Piec ok 30 min ok 200 stopni. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z formy, bo jest bardzo mokry. Zrobić masę budyniową np. Masa: 1,5 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 całe jaja 1 budyń śmietankowy (duży) 1 kostka masła (250g) Szklankę mleka zagotować, dodać do niego pozostałe składniki wymieszane w reszcie mleka, ugotować budyń i dobrze ostudzić. Masło utrzeć dodać stopniowo ostudzony budyń. Przekładać: 1/2 cytrynowego-masa-ciasto pomarańczowe-masa-1/2 cytrynowego- cukier puder Do przemieszczenia ciasta pomarańczowego czasami potrzebna jest pomoc drugiej osoby ponieważ jest mokre i miękkie. Naprawdę niebo w gębie. Polecam Marzanna Cytuj
basga Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 ALE APETYCZNIE BRZMI TEN PRZEPIS.... Cytuj
szanti Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Bardzo dobry ten placuszek, mam ten przepis od szwagierki mojego meża tylko ja daję jeszcze dzem pomarańczowy wymieszany z galaretką pomarańczową. Naprawde pycha Cytuj
Jola_A. Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Zamierzam wyprobowac to ciasto juz wkrotce. Małgos a gdzie dodajesz ten dzem pomarańczowy?? Zamiast masy?? odpisz proszę. Cytuj
Marra Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Jolu podejrzewam,że zamiast masy. To nawet dobry pomysł. Nic nie trzeba ucierać. Zobaczymy jak odpisze :( To ja też wypróbuję, bo często go muszę robić Pozdrawiam Marzanna Cytuj
szanti Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Zamierzam wyprobowac to ciasto juz wkrotce. Małgos a gdzie dodajesz ten dzem pomarańczowy?? Zamiast masy?? odpisz proszę. Robię połowe masy tej która jest w przepisie a na drógie przełożenie daję własnie ten dzemik z galaretką.Wtedy jest ciekawszy smak. Pozdrawiam :( Cytuj
Marra Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Napiszcie czy smakował :wink: Cytuj
krysia50 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam! Marra wczoraj upiekłam to ciasto jest pyszne, ale ja do masy dodałam wiórki kokosowe które się moczyły w spirytusie na malibu i tak mam wódeczkę i pyszniutkie ciasto na imprezkę. Pozdrowienia Ps. kilka osób już próbowało i wszyscy żądali przepisu tak im smakowało Cytuj
Marra Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Bardzo, bardzo się cieszę i pozdrawiam :wink: Cytuj
basga Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 No i ja sie skusiłam na to ciacho ale środkową warstwę pomarańczową zrobiłam z połowy porcji/pomarańczki byly 2/,a do budyniu dodałam galaretkę w proszku pomarańczową i potem dodawałam do utartego masła. Blat pomarańczowy jest gorzkawy od tej skorki pomarańczowej,następnym razem część owocow obiorę ale generalnie ciasto polecam. Aha-do biszkoptu nie dawałam oleju i jest OK. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja tez go wyprobuje na dzien kobiet. Troche obawiam sie tego gorzkawego smaku, Marra czy mozna obrac pomarancze?? Cytuj
Marra Opublikowano 24 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Zacznę może od tego, że na zdjęciu tego nie widać (przynajmniej u mnie), ciasto u góry i na dole jest żółciutkie a środek ma kolor orzechowy. Basqa wydaje mi się, że trafiłaś na wyjątkowo gorzkie pomarańcze, lub te z grubą skórką, bo ja robiłam go chyba już z 10 razy i nigdy nie wyszedł mi gorzkawy. No i trzeba przestrzegać tego wymieniania wody przy gotowaniu. Skórki nie trzeba obierać bo po tych trzech gotowaniach ona jest mięciutka. No ale każdy ma inny smak, może z inną masą smakuje inaczej? Trzeba by zapytać Krysi50 czy czuła goryczkę. Jolu zapewniam, że nie pożałujesz :wink: Pozdrawiam Cytuj
krysia50 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Witam! dopiero co wyszła koleżanka która to ciasto jadła i prosiła o przepis ponieważ ma zamiar upiec go na komunię. Moje ciasto było żółte a środkowe orzechowe i nie wyczuwało się goryczki, więc Marra masz rację co do koloru i myślę że to kisiel cytrynowy daje taki efekt ,ale ja też spotkałam się wcześniej z gorzkimi pomarańczami tylko nie w cieście. Ciasto przez znajomych zostało uznane za luksusowe smaczne pozdrowienia Cytuj
basga Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 MARRA-pewnie masz rację,może trafiłam na jakieś gorsze pomarańczki ale wodę wymieniałam a ciasto nie jest żółciutkie bo kisielu takiego nie miałam i dałam morelowy za to ciasto drugie jest orzechowe,co już dobrze widać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi