bernadettt Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 „Ciasto z delicjami” Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wyk: Ubić pianę z białek dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Spód formy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem, wylać ciasto, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok.30 minut w temp. 180stopni. Masa: 1 litr soku pomarańczowego, 7 łyżek cukru, 3 budynie śmietankowe,2 paczki delicji pomarańczowych. Wyk: Z litra soku odlać ok. pół szklanki, wsypać do niego cukier, budynie i dokładnie wymieszać. Resztę soku zagotować, wlać do niego rozmieszane składniki i ugotować „budyń”. Wylać gorący na biszkopt i wcisnąć w niego delicje(czekoladą do góry, żeby się nie roztopiła).Ciasto wystudzić. Wierzch: 1/2 litra śmietanki 30%, galaretka pomarańczowa, czekolada gorzka. Wyk: Ubić śmietankę i dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wrzącej wody. Wyłożyć na ciasto, a na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 No nie i jak tu się zabrać za dietę??? :( :) :grin: Ale ten budyń na soku to musi być bardzo dobry.Przepis drukuję i mam nadzieję niedługo wypróbować. Cytuj
bernadettt Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Budyń na soku pomarańczowym jest bardzo dobry,nie za słodki,taki...."odświeżający".Polecam. Przepis mam od teściowej.Sprawdziłam,szybko się go robi wbrew pozorom,zawsze mi się udaje.Czasem zmieniam smaki soku,np na wiśniowy+delicje wiśniowe,też pycha.Można kombinować,jedno ciacho,a wersji wiele. :( Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Te budynie gotowane na soku są podobne jak u kubusia ,ja żeby ciasto nie było podobne zamierzam zrobić na soku z czarnej porzeczki ,będzie miał ładny kolor.Naprawdę jest to ciasto ,które można dowolnie zrobić ,dzięki Bernadett. Cytuj
bernadettt Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 zgadza się.lubię takie ciasta,w których można trochę "namieszać".raz zrobiłam na soku z czernic i dałam ciemne delicje,a na wierzch śmietanka z galaretką wiśniową i też było pycha Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Można zapytać co to są czernice Cytuj
bernadettt Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 to są jeżyny czarne,rosną w lesie,ale możne je też hodować,mój brat ma takę w ogrodzie Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Dzięki teraz już wiem bo człowiek nawet nie wie co je,jak to się nazywa.A placuszek na pewno zrobię ,dzisiaj mam w planie WALENTYNKOWE SERDUSZKA. Cytuj
redcherry Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Na jaką blachę to jest przepis?? Sok może być z kartonika?? Cytuj
bernadettt Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 prostokątna,normalna,nie wiem dokładnych wymiarów,muszę zmierzyć.Jak dasz na większa to będzie niższy,a jak na większą to wysoki i już.Ja zawsze robię tak na oko i wychodzi.Ale mogę mierzyć i podać Ci jutro dokładne wymiary tej formy :( Pozdrówka :) Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Ponieważ od jutra na jakiś czas nie będę miała dostępu do netu,to musiałam jeszcze dziś podzielić się z Wami wrażeniami po spróbowaniu ciasta z delicjami.Tak więc popełniam grzech ciężki i o godzinie 23 objadam się ciachem,ale czego się nie robi dla sprawy.Ciasto które zrobiłam jest bardzo smaczne,ale myślę że w oryginale byłoby jeszcze lepsze. Ja niestety trochę pozmieniałam,ale tylko dlatego że akurat w domu miałam zamiast soku pomarańczowego-napój jabłkowy,zamiast delicji-biszkopty,zamiast śmietany 30%-mleko skondensowane niesłodzone.Biszkopt upiekłam,na to dałam budyń ugotowany na napoju,na to biszkopty polane polewą czekoladową,a na wierzch ubite mleko z galaretką agrestową,posypane startą czekoladą.Ale namieszałam nie?A jak się rozpisałam,ale to chyba na zapas.Pozdrawiam.Gabi. Załączam zdjęcia zrobionego ciasta.Gabi. Cytuj
apsik Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Właśnie o to chodzi Gabi ,żeby coś zmieniać i robić według własnego smaku i kombinować jeżeli akurat w domu nie ma wszystkich składników a chce się coś słodkiego.Mam w planie ten placuszek na niedzielę. Cytuj
redcherry Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Biszkopt: 4 jajka, ź szklanki cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. ile cukru dodać?? mam ochotę upiec to cudo Cytuj
Justyna.K Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 MOIM ZDANIEM BĘDZIE PÓŁ SZKLANKI CUKRU ALE NIECH SIE WYPOWIE AUTORKA PRZEPISU POZDRAWIAM :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi