Gość krystusia z Kętrzyna Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 PROSZĘ PODAJCIE PRZEPIS NA STEFANKĘ(TAKĄ JAKĄ MOŻNA KUPIĆ W CUKIERNIACH).CZEKAM Z NIECIERPLIWOŚCIĄ.POZDRAWIAM! :) :roll: Cytuj
agnieszka Opublikowano 17 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2004 4 paczki herbatników "petit buerre" - 250 g masła lub masła roślinnego - 20 dag cukru pudru - 2 żółtka - 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej - aromat rumowy - letnie mleko do nasączania herbatników lub zaparzona kawa z dodatkiem alkoholu - polewa czekoladowa (gotowa lub ok. 100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej z ok. 5 dag masła) - ew. wiórki kokosowe, rodzynki, siekane grubo orzechy włoskie do posypania 1. Masło, cukier, żółtka, kawę utrzeć z aromatem rumowym aż powstanie gładka, jednolita masa, lekko schłodzić. 2. Mleko zagotować, wystudzić. 3. W chłodnym mleku (inaczej krem będzie się rozpuszczał) namaczać herbatniki. Należy je moczyć natyle długo, by były trochę miękkie ale nie rozpadające się. Ułożyć rząd herbatnków na drewnianej desce lub płaskim szklanym półmisku, posmarować kremem, znów warstwę namoczonych herbatników, krem, itd. aż do skończenia składników i powstania piętrowego ciasta. 4. Wierzch i boki ciasta polać polewą i posypać orzechami i rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na ok. 6 godzin nie jestem pewna czy o taki przepis ci chodzi...bo jest kilka wersji tego ciasta...pozdrawiam... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.