renigliwice Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 C I A S T O : 1 margaryna Kasia pół szklanki cukru 2 jajka, 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 szklanka śmietany łyżeczka płaska sody Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki śmietany , utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany. Wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna. Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy ( CIERPLIWOŚCI !!!! ). Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron. M A S A : 1,5 litra śmietany kremówki szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania) 6 śmietan-fixy lub 4 Śnieżki sok z 1 cytryny Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku. Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do pokruszenia i nim posypać placek. Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą. Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin. Przepis ten dostałam od koleżanki z Podlasia. Jest ono bardzo tam bardzo popularne, piecze się je obowiązkowo na weselach. Jednak wykonanie jego wymaga wiele cierpliwości , ale naprawdę warto się na to zdobyć...... Ciasto jest przepyszne!!!!! Polecam gorąco ...... i tym cierpliwym życzę SMACZNEGO!!!!! Cytuj
bernadettt Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 no wygląda smakowicie,już drukuję i wypróbuję na pewno niedługo,bo z tych składników co piszesz to sukces murowany.A to,że pracochłonny to nic.Ale placuszki są cieniutkie,więc szybko się pieką,z czasem pewie na jedno wyjdzie.Może poeksperymentuję i na wierzch dam zamiast tej bitej śmietany masę karmelową z mleczka skondensowanego+te pokruszone herbatniki lub orzeszki.Pozdrawiam.Dzięki. :wink: :wink: :lol: Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 wygląda fantastycznie!!!!!!!!!!!!!!! tylko przeraża mnie ilość placków 11 :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Niestety, w tym właśnie tkwi cały urok tego placka !!! Niektórzy wypiekają jeszcze więcej warstw niż 11. W przepisie oryginalnym na ciasto nie było podanego cukru. Jeżeli ktoś chce, może dodać chociaż pół szklanki, ale uważam, że nie jest to konieczne. Ciasto może wyjść za słodkie. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Reni, tak się zastanawiam , i dochodzę do wniosku że to ciasto musi być chyba dosyć wysokie przez te jedenaście warstw? Cytuj
renigliwice Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Ciasto ma około 5 - 5,5 cm wysokości. Pozdrawiam :wink: Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Wygląda super! ! ! Na pewno na nie się skuszę , może na Wielkanoc ? bo przecież można je przygotować wcześniej.Dzięki za wyczerpujące info.Pozdrawiam :wink: :wink: :lol: Cytuj
ali Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 To nie aż tak dużo placków i pracy przy nich. Zapewne pieka się szybciutko. Ja na minione święta piekłam takie placki miodowe i z porcji ciasta normalnie robię 3-4 placki i przekładam powidłem i albo masą grysikową albo orzechową. Na święta wymyśliłam, że zrobię cieńsze placuszki a więcej. Upiekłam 6 szt i przełożyłam na przemian masą orzechową i grysikową /pod grysikową cieniutko posmarowałam powidłem z dodatkiem róży/. I wiecie jaki był dobry, zwłaszcza jak trochę poleżał. W najbliższym czasie zrobię ten na pewno. Cytuj
Kucharek6 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Jadłem tego marcinka, całkiem niezły ale nieco za słodki, nie da się dużo zjeść na raz. (Może to i lepiej? Będzie na dłużej :wink: ) Cytuj
renigliwice Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Witaj Kucharku! Wszystko zależy od tego, ile da się cukru. Do ciasta można nie dawać go wcale, w przepisie podałam go pół szklanki, natomiast do masy trzeba koniecznie dać sok z 1 cytryny. Wtedy wcale nie będzie takie słodkie. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 A czy zamiast smietany moze byc inny krem?? I czy do smietany zamiast smietanfixow mozna dodac zelatynę?? Cytuj
renigliwice Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Myślę Jolu, że można, ale to już nie będzie Marcinek, ale zupełnie inne ciasto. Nie robiłam z innym kremem, ale możesz spróbować. Nie wiem tylko, czy te warstwy ciasta odpowiednio zmiękną od innej masy. Pozdrawiam Cię cieplutko! Renata :wink: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 No tak, rzeczywiscie smak bedzie zupelnie inny. Wyprobuje najpierw wersje orginalną. Marcinek wygląda jak sękacz. Pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Wykonanie jego stanowiło dla mnie swego rodzaju wyzwanie. Życzę Ci Jolu powodzenia i smacznego! Pa :wink: Renata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.