Anna22 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 1/4 litra wody 10 dag masła 15 dag mąki 5 jaj 10 dag startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia W garnku gotujemy ćwierć litra wody z masłem.Gdy woda zawrze wrzucamy mąkę i energicznie mieszamy nie gotując do momentu aż ciasto odstaje od rondla i drewnianej łyżki. zdejmujemy z ognia i kręcimy jeszcze minutę. Wrzucamy kolejno jaja , każde dokładnie mieszając w cieście.Potem dodajemy starty ser , sól, pieprz i trochę gałki. Ilość przypraw zależy od naszego smaku i gustu. Ciasto powinno być gładkie. za pomocą łyżki bierzemy małe porcje ciasta i smażymy w głębokim tłuszczu. Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Takie ptysie można przeciąć na pół, a środki wypełnić różnymi twarożkowymi pastami. Mniammm:) Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Polecam, ptysie takie robiłam dodając 15 dag sera bez gałki muszkatołowej, inne składniki takie same dodawałam w tej samej proporcji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.