maskarada Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 No jak to? Chyba nie sugerujesz, że Twoje bóle są winą nadmiernego spożycia kawy :grin: Toż kawa "zwęża arterie znajdujące się w głowie - co ma ogromny wpływ na ograniczenie skłonności do bólów migrenowych". Z tego wynika, że powinnaś pić więcej kawy to może i bóle głowy znikną :wink: Cytuj
basga Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 TAAAK?A już myślałam,że dlatego mnie boli bo mi się zbyt obkurczają. Potwierdzam,że kawa jest rewelacyjna do masażu ciała,zwłaszcza miejsc z cellulitisem-spala tłuszczyk no i działa jak peeling. Od kilku dni masuję nogi taką sznurkową rękawicą,używając zwykłej,najtańszej kawy mielonej,nawet jej nie zaparzam tylko sypię trochę na rękawicę i masuję. Cytuj
wiola344 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 :wink: :grin: :grin: Co do buli głowy to zgadzam się całkowicie od kilku dni tak okropnie boli mnie głowa że wybrałam się do neurologa bo już nie wiedziałam co z tym bólem zrobić,ale też od kilku dni nie piłam kawy bo kiedy idę do jakiego kolwiek lekarza to kaze przestać ją pić wieć tak zrobiłam,ale pani doktor neurolog wręcz przeciwnie kazała ją pić ( i bądź mądry człeku jak każdy mówi inaczej) że to z braku kofeiny no i tak zrobiłam ,no i jak myślicie co się stało głowa nie boli ,wiec pijmy kawe ale rozsadnie. :lol: Cytuj
DeLarge Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 coś o bólu głowy a wracając do tematu: polecam ciekawą wersję podania kawy kawa po irlandzku: parzymy mocną kawę, słodzimy i dodajemy irlandzkiej whiskey, na sam koniec warto dodać przed podaniem trochę bitej śmietany polecam Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Czy konieczny jest cukier w tej kawie?...pytam bo nie znoszę słodzonej kawy,a chętnie napiłabym się kawy w innym wydaniu :wink: Cytuj
wiola344 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 :wink: Bardzo ciekawy pomysł takiej jeszcze nie piłam, ale to tylko dla niskociśnieniowców- z bitą śmietaną już piłam i z lodami i żółtkiem więc teraz trzeba spróbować z whisky :grin: :grin: Cytuj
DeLarge Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Czy konieczny jest cukier w tej kawie? można bez cukru...w kuchni wszystko jest dozwolone, że tak powiem, jesteśmy kreatorami smaków i tylko od nas zależy jaki będzie efekt końcowy, ja rzadko trzymam się oryginalnych przepisów w 100%...pozdrawiam Cytuj
maskarada Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2007 A takiego cuda próbowaliście? Ja jeszcze nie, ale zapowiada się smakowicie (jak jest naprawdę sprawdzę w weekend) - tak więc podaje przepis (z art. "Słodkie kawowe wyznania", portal e-kobiety): Bananowy song Aby stworzyć taki napój dla dwojga nie potrzebujesz zbyt wiele czasu, wystarczy zaledwie kilka minut i odpowiednie dodatki - np. banany. Do miksera wrzuć 1 banana, 200 ml mleka, 4 kostki lodu, 2 łyżeczki cukru, oraz 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Całość miksuj około jednej minuty. Kiedy kawowa finezja jest już gotowa, poświęć chwilę na udekorowanie szkła, w którym podasz napój. Na niewielkim ogniu podgrzej kilka kostek mlecznej czekolady, a kiedy konsystencja ze stałej przemieni się w płynną, oblej wewnętrzne ścianki dwóch obłych kieliszków czekoladą. Następnie wstaw kieliszki do chłodnego miejsca, aby czekolada zastygła. Po chwili do tak przygotowanego szkła przelej mrożoną kawę bananową. Dopełnieniem smaku będzie jeszcze bita śmietana i starta gorzka czekolada. :grin: Jejku, aż mi ślinka leci. :wink: Cytuj
jotka Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 To ja jeszcze dodam taką ciekwostkę, że każdym kilogramie uprażonej kawy znajduje się średnio do 4000 mg substancji podrażniających przewód pokarmowy i wywołujących wiele dolegliwości: kołatanie serca, zgagę, drżenie rąk, zaczerwienienie twarzy, podwyższony cholesterol. Kawy niskodrażniące zawierają ich tylko 400 mg, czyli aż dziesięciokrotnie mniej. Na rynku polskim tę kategorię kaw otwiera kawa niskodrażniąca Astra. Dobrze, że jest taka "przyjazna" kawa :mrgreen: Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Tak tak..tylko, że Ty mówisz o kawie rozpuszczalnej. Wiadomo, że do jej wynalezienia człowiek musiał przyłożyć rękę. Cytuj
Justyna2 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2014 basga zaskoczyłaś mnie tym, żeby kawy używać do masażu:) Muszę tego spróbować. Cytuj
milka03 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 No jak to? Chyba nie sugerujesz, że Twoje bóle są winą nadmiernego spożycia kawy :grin: Toż kawa "zwęża arterie znajdujące się w głowie - co ma ogromny wpływ na ograniczenie skłonności do bólów migrenowych". Z tego wynika, że powinnaś pić więcej kawy to może i bóle głowy znikną :wink: Ja mam wielki problem z migrenami i kawa często ratuje mi życie ;-) Niestety wyeliminować migren się nie da ale dobrze, że są sposoby by z nią walczyć . Może jak ktoś ma tendencję do wysokiego ciśnienia to kawa wywołuje bóle głowy?ale przy migrenach na pewno pomaga ;-) Cytuj
basga Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 https://www.sfd.pl/Trucizna_w_kawie_rozpuszczalnej-t603907.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi