amelia1 Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Przepis dostałam od teściowej, bardzo polecam. Składniki: 1kg mąki 10dkg drożdży 6-8 żółtek 1 jajko 10dkg masła(7 łyżek) 10dkg cukru(ok. 0,5 szklanki) 2 szkl. mleka 10ml rumu lub winiaku 0,5 utartej laski wanilii 2-3 krople aromatu rumowego skórka otarta z jednej pomarańczy konfitury olej lub smalec do smażenia Sposób wykonania: Zrobić rozczyn: 5-6 łyżek mąki, drozdże, 1 łyżka cukru, niepełna szklanka letniego mleka. Wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. w tym czasie stopić masło, ostudzić. Mikserem utrzeć żółtka, jajko, cukier i szczypte soli. Skórkę pomarańczową przelać na sicie goraca wodą. Gdy rozczyn podwoi objetość wlej do mąki, dodaj jajka, mleko, alkohol, skórkę i wanilię. Wymieszać łyżką. Wlać masło i ugniatać ciasto, aż będzie się odklejało od rąk. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Konfiturę wymieszać z aromatem rumowym. Jak ciasto wyrośnie formować pączki i nadziewać konfiturą. Smażyć na rozgrzanym oleju, wyjmować na bibułkę, aby obciekły z tłuszczu, na końcu posypać pudrem lub polać lukrem. Z podanego przepisu wychodzi od 35-40 pączków. Smacznego Pozdrawiam Amelia Cytuj
Justyna.K Opublikowano 14 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 OCH TE NASZE TEŚCIOWE.................. TAKIE PRZEPISY NAM DAJĄ :wink: PĄCZKI WYGLĄDAJĄ SMAKOWICIE A JAK BŁYSZCZĄ WOW :wink: Cytuj
amelia1 Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Witaj Justyno!!! Powiem Ci szczerze, że pączki robiłam tylko dwa razy w moim życiu. Te pierwsze to była totalna klapa :razz: , a te drugie... efekty widać :razz: . Błyszczą, bo polałam je lukrem ze skórką pomarańczową własnej roboty :razz: Polecam je, bo naprawdę są dobre. Za nim skończyły się wszystkie smażyć to już trzech nie było, bo mój mąż się dopadł do nich :razz: Ach te teściowe, masz rację, moja zawsze mi coś podrzuci smacznego. Pozdrawiam Amelia Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Słowa uznania Amelio dla Twoich pączków!!! Piękne Ci wyszły!!! Gratuluję. Renata :razz: Cytuj
amelia1 Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Bardzo Ci dziękuję Renatko za miłe słowa, ja też się cieszę :razz: :razz: , że pierwszy raz udało mi się zrobić pączki i to takie ładne. Pozdrawiam Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Amelio te pączki które zrobiłaś nie są ładne, tylko bardzo ładne i okrągłe, bardzo mi się podobają. Przez środek mają jasny paseczek, myślę że wykrawałaś szklanką i krążki zlepiałaś. Moje gratulacje i pozdrowienia. Cytuj
amelia1 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Witaj Ino!!! Dziękuję za pochwały :razz: :razz: Pączusię nabierałam łyżką, nakładałam dżem i potem sklejałam. Pozdrawiam Nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę z tych pączków :razz: :razz: Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja też Amelio gratuluję Ci udanych pączków :razz: Naprawdę wyszły Ci SUPER, takie kształtne, okrągłe, z paskiem - no jak ze sklepu :razz: Cytuj
amelia1 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 :razz: :razz: :razz: :razz: Dziękuję wam wszystkim!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi