renigliwice Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Znalazłam, myślę, że ciekawy przepis na chałwę, który wypróbowałam, trochę zmodyfikowałam. Trochę słodka, ale taka musi być. Chałwa zawsze jest bardzo słodka. Oto składniki: 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki wody 1 szklanka kaszy manny 12,5 dkg masła aromat według uznania- ja użyłam migdałowego (waniliowy, pomarańczowy, rumowy albo arakowy) garść posiekanych orzechów Z cukru i wody ugotować syrop o konsystencji śmietanki--- gotować 25 minut. W rondelku rozgrzać masło, wsypać kaszę mannę i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż kasza wchłonie cały tłuszcz i nabierze złotego koloru. Do kaszy wlać syrop cukrowy, aromat i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa, dodać też aromat Masę przełożyć do natłuszczonej salaterki żaroodpornej i wstawić do letniego piekarnika na 20 minut. Następnie ugnieść w salaterce. Ja od razu przełożyłam masę na talerz, nadałam jej odpowiedni kształt i posypałam mielonymi migdałami oraz płatkami migdałowymi. Można posypać też posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Pozdrawiam i życzę smacznego!!! :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.