Dorunia Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 CIASTO; -1 kg.mąki -3 całe jajka -2 żółtka -1 szk.cukru -1 kostka masła lub margaryny -15 dkg.miodu -1 łyżka proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody MASA; -1 litr mleka -1 szk.kaszy manny -1 1/2 kostki palmy -1 1/2 szk.cukru WYKONANIE; CIASTO;Zagnieść ciasto,podzielić na 4 części i rozwałkować na blaszkę i upiec każdy osobno. MASA;Ugotować kaszę mannę na mleku.Palmę utrzeć z cukrem,dodać kaszę mannę i znowu utrzeć.Krem podzielić na 3 części.Placki smarować dżemem(najlepszy z czarnej porzeczki) i kremem.Na wierzch polewa kakaowa.Do ciasta można dodać przyprawę do piernika lub troszkę cynamonu. SMACZNEGO :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Pyszne jest to ciasto. Często je piekę a najlepsze jest na drugi, trzeci dzień. Pozdrawiam Cię Doruniu cieplutko a innych zachęcam do upieczenia tego smacznego ciasta. Renata :wink: :wink: :lol: Cytuj
Ewa1 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Też go piekę. Ale faktycznie musi postać jeden lub dwa dni, żeby ciasto zmiękkło bo inaczej będzie twardy. Ja z tych składników na ciasto (tylko trochę mniejszych) piekę dwa placki i zalewam gorącym budyniem jeden placek i przykrywam drugim. Jak przestygnie daję na to polewę. Po przestygnięciu budyniu można już go jeść i jest mięciutki. :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Doruniu pieczesz przepyszne ciasta pozdrawiam gorąco Wiolka :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.