apsik Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Ciasto to jest w smaku podobne do cytrynki,którą polecałam na forum ale myślę, że warto spróbować też tego przysmaku .Moi wczorajsi goście byli zachwyceni. UPIEC BISZKOPT NA 6 JAJACH. MASA CYTRYNOWA 1 litr mleka 1 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 2 budynie śmietankowe na 3/4 litra[ja używam delecty] sok z 2 cytryn 1 1/2 kostki margaryny Kasia Na mleku z cukrem ugotować budynie,zdjąć z ognia i wsypać galaretki oraz dodać sok z cytryn,zostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę i dodawać zimny budyń z galaretką. MASA ŚMIETANOWA 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan-fiksy 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Wszystko ubić. Biszkopt przekroić,większą część masy cytrynowej dać w środek,resztę posmarować na wierzchu i na to wyłożyć masę śmietanową.Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Naprawdę polecam to ciasto,szczególnie tym którym smakowała cytrynka. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 brzmi interesująco :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Odpowiem tu,Elu,bo faktycznie ten przepis bardziej przypomina ten "mój",o którym wspomniałam. Jedyne różnice: -budyń gotowałam na wodzie (2 torebki w 0,5l wody) -dodając galaretkę (1szt) rozpuściłam ją w 0,5 szkl wody -Masła użyłam tylko kostkę -biszkoptu nie przekrajałam na pół,tylko układałam biszkopt-masa-śmietana-herbatniki (podobnie jak w tamtej cytrynce) Taki efekt: Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Bardzo apetyczne ciasto, Basiu! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Trzymaj tu człowieku linię > Elu nawet schudnąć nie mogę , ale przepisik wypróbuję :D Cytuj
basga Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Ja się skusiłam :D ,zrobiłam tylko na ciemnym biszkopcie i z pomarańczową galaretką. 1 Cytuj
apsik Opublikowano 4 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 Kochane Basieńki ...wasze ciasta wyglądają bardzo apetycznie-aż chciałoby się schrupać. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witam -wstawiam fotkę placuszka -zrobiony jest wiernie z tego przepisu-polecam bo jest naprawdę smaczny-wysoki i je się go jak tort. Nie jest za słodki-dla moich gości sylwestrowych -Bombaaaaaaaaaaaaaaa. 1 Cytuj
Kaliope Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Śliczne i apetyczne :mrgreen: Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Prawdziwe ciasto tortowe,Elu piękne fotki aż chciałoby się sięgnąć do monitora-gdyby się tylko dało,nie będę się już powtarzać przy innych przepisach,po prostu super te Twoje ciasta i zdjęcia. Kinguś wróciłaś już na dobre?Pozdrowionka dla wszystkich Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Andy8 odpowiadam dopiero teraz, bo jestem znów na przepustce w domu. Niestety w niedzielę wracam jeszcze do szpitala.. na jak długo, tego nie wiem :grin: Mam jednak nadzieję, żejuż wkrótce wyzdrowieję i wrócę na dobre :mrgreen: Pozdrawiam serdecznie! Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Elu jeśli nie sprawi Ci to kłopotu podaj mi przepis na biszkopt który wykonałaś do tego ciasta,szukałam w Twoich przepisach ale nie mogę znaleź ;) ć-z góry dziękuję Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Ależ bardzo chętnie to zrobię... 6 jaj 3/4 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 1 łyżeczka czubata proszku 1 duża łyżka octu Białka ubić,dodać cukier i jeszcze ubić,wlać żółtka wymieszane z octem i jeszcze ubić,wsypać wymieszane mąki i delikatnie wymieszać. Jakbyś miała pytania to pomogę zawsze chętnie. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2010 Eluniu widziałam że jesteś na Smacznym i od razu mam przepisik-bardzo Ci dziękuję,Twoje takie puszyste te biszkopciki ;) może i mnie się uda taki upiec. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.