krystyna1959 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Babka PROSTA 1 kostka margaryny 5 jajek 1 szkl. Cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki wrocławskiej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka trzepać z cukrem, następnie mąką ziemniaczaną, w drugiej kolejności mąką wrocławską z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopioną, wystudzoną margarynę. Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Chciałabym aby pojawiły się tutaj trochę zapomniane przepisy. Co W na to? Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Ja jestem jak najbardziej za :razz: Jeśli masz Krysiu takie przepisy, to będzie mam bardzo miło jak się z nami nimi podzielisz :razz: Pozdrawiam :razz: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 TORT MAKOWY 5 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać i upiec na złoty kolor około 30 min. w temp. 160-180 st C. Ostudzić. Podzielić na 2 części. Masa makowa: 30 dkg maku 1 margaryna 1 szkl. cukru 4 jajka bakalie (orzechy włoskie, migdały, rodzynki) około 2 szklanek aromat migdałowy polewa czekoladowa płatki migdałowe do dekoracji, ale nie koniecznie Mak zalać całkowicie wodą i gotować około 20 minut, odsączyć i przemielić 3 razy. Margarynę rozpuścić z cukrem. Przestudzony mak połączyć z jajkami, dodać sparzone bakalie (orzechy i migdały kroję na 2-3 cząstki)...tak przygotowany mak włożyć do gotującego się tłuszczu i mieszając gotować ok. 5 minut, pod koniec gotowania dodać aromat. Połowę gorącej masy makowej wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu i na niego wyłożyć resztę gorącej masy makowej smarując również boki tortu. SERNIK GOTOWANY!!! 1,5 kg sera białego 1,5 szk. Cukru 4 jajka 3/4 kostki margaryny 3 budynie waniliowe lub śmietankowe cukier waniliowy rodzynki 6 paczek herbatników do wyłożenia blachy Margarynę rozpuścić w garnku dodać ser, cukier i zagotować. Dodać cukier waniliowy Rozbić jajka, dodać do sera i gotować. Budynie rozpuścić w 1/2 litra mleka wlać do sera i chwilę gotować. Cały czas mieszając. Na koniec dodać rodzynki. Wylać na blachę wyłożoną herbatnikami. Na ser można wyłożyć herbatniki i polać polewa albo galaretką lub tylko posypać posypką czekoladową Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Krysiu ja też jestem za podawaniem dawnych przepisów. Śmiało podawaj, są sprawdzone i smaczne ciasta. Pamiętam jak piekłam ciasto korzenne i przekładałam bitą śmietaną, a na serniki też są podawane niektóre stare przepisy. Pozdrawiam Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Będę w miarę czasu podawała.Pozdrowienia Ineczko Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Wysyłam kilka ciast mojej córki, ponieważ wczoraj dała mi dyskietkę z wspaniałymi różnymi przepisami.Mam ich bardzo wiele; sałatki ciasta i różnośći. Pozdrawiam. Jodełka Ciasto składniki: - 1 i 1/2 kostki margaryny, - 8 jaj, - 2 i 1/2 szklanki mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka amoniaku, - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, - 2 łyżki kakao, - 1 szklanki suchego maku. Ciasto wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, na końcu dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać, do drugiej - pół szklanki suchego maku i wymieszać, trzecia pozostawić białą. Składniki: - 1 duża paczka biszkoptów, - wydrylowane wiśnie i rodzynki. Przygotowanie do pieczenia: Do foremki wlać ciasto kakaowe, włożyć pół paczki biszkoptów, układać je w jodełkę, między biszkopty układać wiśnie drylowane z syropu i rodzynki. Nałożyć ciasto makowe i, jak poprzednio, układać biszkopty, dodać wiśnie i rodzynki. Zalać ciastem białym. Piec w temp. 180°C przez 30 - 40 min. Śnieżka Ciasto składniki: - 1 kostka margaryny, - 6 jaj, - 25 dag cukru pudru, - cukier waniliowy, - 20 dag mąki, - 1 łyżeczki amoniaku, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1/3 szklanki orzechów włoskich mielonych, - 2 łyżki kakao. Ciasto wykonanie: Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i odrobinę wanilii. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki (każdy oddzielnie): - pierwszy - bez dodatków, - drugi - dodać orzechy mielone, - trzeci - dodać kakao. Masa składniki: - 1 galaretka czerwona, 1 galaretka żółta, - 2 śmietany w proszku "Śnieżka", - 1 szklanka mleka. Masa wykonanie: "Śnieżkę" ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę czerwoną rozpuszczoną w 1 szklanki wody. Podobnie ubić drugą "Śnieżkę" dodając żółtą galaretkę. Przełożenie placka: Białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. Cygan Ciasto składniki: - 15 dag masła, - 25 dag cukru pudru, - 6 żółtek, - 10 dag miodu płynnego, - 30 dag zmielonego maku, - 5 dag kakao, - 1 łyżeczka sody, - 1 łyżeczka cynamonu, - 3 łyżeczki maki ziemniaczanej. Ciasto wykonanie: Utrzeć masło, cukier, żółtka. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min. Dodać kakao, sodę, cynamon, mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C ok. 1 godz. i przekroić na 2 placki. Masa budyniowa składniki: - 1 l mleka, - 1 łyżka cukru, - cukier waniliowy, - 3 łyżki mąki ziemniaczanej, - 3 łyżki mąki pszennej, - 1 kostka tłuszczu. Masa budyniowa wykonanie: Część mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia. Tłuszcz utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierając. Przełożenie placka składniki: - 1 duża paczka biszkoptów, - 2 czerwone galaretki. Przełożenie placka wykonanie: Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek polewa. Inwalida Ciasto składniki: - 50 dag mąki, - 2 jaja, - 10 dag margaryny, - 4 łyżki miodu płynnego, - 2 łyżeczki sody, - 30 dag cukru pudru, - 10 łyżek kwaśnej śmietany. Ciasto wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto (jeśli ciasto jest miękkie, śmietana nie jest konieczna). Podzielić na 3 części i upiec placki w temp. 200°C, przez 20 min. Krem składniki: - 1 szklanka mleka, - 10 dag cukru, - 1 łyżka maki pszennej, - 1 łyżka maki ziemniaczanej, - 15 dag masła, - cukier waniliowy. Krem wykonanie: Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Dodać masło i przestudzić. Jabłka wykonanie: Usmażyć 1 kg utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1 szklanki wrzącej wody galaretkę owocową. Przełożenie placka: Ciasto - krem - ciasto - jabłka (lub marmolada) - ciasto polewa. Łaciata babka Składniki: - 20 dag białej czekolady, - 20 dag gorzkiej czekolady, - kostka masła, - 1 szklanka cukru, - torebka cukru waniliowego, - 5 jajek, - 3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, - 2 szklanki mąki, - torebka proszku do pieczenia, - czekoladowe serduszka do dekoracji. Przyrządzanie: 1. Posiekać białą i gorzką czekoladę. W osobnych garnuszkach rozpuścić po połowie obu czekolad. Ostudzić. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, wbijać po jajku. Wymieszać ze śmietaną, potem z mąką i proszkiem do pieczenia. 3. Formę babkową natłuścić, wysypać bułką tartą. Połowę ciasta wymieszać z białą czekoladą, resztę z ciemną. Na zmianę wlewać je do formy. Piec godzinę w temperaturze 175°C. Wyjąć, ostudzić. Fantazyjnie polać resztą stopionej białej i gorzkiej czekolady. Udekorować serduszkami. Tort (porcja na dużą tortownicę) Biszkopt składniki: 7 jaj, 1 szklanka cukru zwykłego, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukier i ubijać, aż się cukier rozpuści, wlać żółtka, lekko ubić, dodać mąkę przesianą z proszkiem, lekko ubić trzepaczką, tak żeby nie było grudek mąki. Wylać do formy i upiec. Krem składniki: 5 całych jaj, 1 i 1,5 szklanki cukru, 3 kostki palmy, sok z cytryny Wykonanie: Całe jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, później postawić miskę z masą jajeczną na garnek z wrzącą wodą, ubijać aż masa uzyska gęstość śmietany. Miskę zdjąć z garnka i ubijać aż masa ostygnie. 3 kostki palmy rozbić mikserem na puszystą masę. Do palmy dodawać po 1 łyżce masy jajecznej i ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Zimny biszkopt przekroić na 3 części: I część - nasączyć ponczem, położyć warstwę białego kremu i warstwę dżemu morelowego; II część - nasączyć, położyć warstwę kremu; III część - nasączyć, posmarować białym kremem. Brzegi tortu posmarować białym kremem, obsypać wiórkami kokosowymi Cytuj
basga Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Krysiu-widzę w Twoich przepisach amoniak,moja mama twierdzi,że gdy się go doda do biszkoptu to nie opada. Osobiście tylko raz go dodałam ale po upieczeniu ciasto miało bardzo intensywny zapach,przynajmniej na początku i faktycznie wyrosło i nie opadło. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 JODEŁKA , ŚNIEŻKA , CYGAN I INWALIDA POCHODZĄ Z KSIĄŻKI 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI DOBRZE ŻE JE NAPISAŁAŚ PRZEPISY TEJ PANI SĄ PONOĆ TRAFIONE I DOBRE jA SAMA MAM TĘ KSIĄŻKĘ ALE NARAZIE ZROBIŁAM Z NIEJ TYLKO PIJAKA pozdrawiam :razz: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Tak ja też mam taką książkę,nawet tam nie patrzyłam. Tam są chyba nawet zdjęcia. Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 JUSTYNKO MASZ WSPANIAŁE DZIECI A JA MAM JUŻ WNUKA KTÓRY CHODZI DO DRUGIEJ KLASY Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Tak ja też mam taką książkę,nawet tam nie patrzyłam. Tam są chyba nawet zdjęcia. TAK SĄ ZDJĘCIA A CZY TE PRZEPISY CO PODAJESZ SĄ PRZEZ CIEBIE SPRAWDZONE ???CZY TYLKO PISZESZ BO FAJNIE SIĘ ZAPOWIADA DANY PRZEPIS???? JEDYNIE NIE ZNALAZŁAM TAM BABKI TEJ ŁACIATEJ.ZACIEKAWIŁA MNIE ROBIŁAŚ JĄ MOŻE???? :razz: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 21 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 NIE WKLEIŁAM TE PRZEPIS BO DOSTAŁAM DYSKIETKĘ OD CÓRKI Z PRZEPISAMI ALE ONA PIECZE BO TO PROSTE CIASTO Cytuj
Masahiko Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 'Inwalida' brzmi zachęcająco... :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi