Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten przepis mam od jednej Włoszki, bardzo smaczne jogurtowe ciasto. Nazwę zostawię po włosku, resztę przetłumaczę :razz:

Składniki

--kubek z jogurtu używamy jako miarki na składniki

-- 3 jaja (na mały kubek jogurtu)

-- 1 kubek jogurtu naturalnego (tortownica-mały kubek, duża blaszka- duży kubek)

-- 2 kubki cukru

-- 3 kubki mąki

-- 1 kubek oleju

-- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przy dużym kubku "łyżki")

Robić jak biszkopt.

Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne.

Opublikowano

Tak, ja robię na dużą blachę z ok 350ml tzn dużego kubka jogurtu. Można też użyć jogurt z przepisu Doruni. Smaczne jest też jeśli dodamy 1 łyżeczkę kakao (łyżkę do duzej porcji) :razz: . Dodam jeszcze, że w oryginalnej wersji powinno się dodawać zamiast proszku do pieczenia -drożdże w proszku, tylko nie wiem jak z proporcjami, bo nie pamietam ile gram miała jedna torebka drożdży. Jak znajdę to napiszę. Ja robię z proszkiem do pieczenia.

Opublikowano

Tak, dobrze zrozumiałaś :razz: ale nie muszą być pełne równo z brzegiem, może być troszkę mniej, a jeśli jogurtu jest ok 350 ml to jaj 5-6 sztuk Pozdrawiam

Opublikowano

Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi?? Ja napewno wypróbuję z proszkiem do pieczenia, ciacho brzmi smakowicie, jak zrobię dam znać jak wyszło. Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi??

Tak Amelko, tylko że ja nie pamiętam czy we Włoszech są takie same ale z proszkiem też pycha czekam na opinię :razz:

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zrobiłam wczoraj wersję z kakao, przekroiłam i przesmarowałam powidłem śliwkowym. Muszę powiedzieć, że jeszcze zyskał na smaku.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kiedyś bardzo często robiłam ciasto jogurtowe, ale gdzieś mi się przepis zawieruszył. W każdym razie na pewno był bardzo podobny. Ciasto naprawdę bardzo dobre. Dzięki Marra, teraz mogę wrócić do tego ciacha.

Opublikowano

Witajcie!!! Ciacho zrobione, już prawie zjedzone, takie dobre :grin: naprawdę smaczna babeczka. Dodałam do niej kakao, ale następnym razem też przełożę konfiturą, napewno będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam Amelia