Marra Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Ten przepis mam od jednej Włoszki, bardzo smaczne jogurtowe ciasto. Nazwę zostawię po włosku, resztę przetłumaczę :razz: Składniki --kubek z jogurtu używamy jako miarki na składniki -- 3 jaja (na mały kubek jogurtu) -- 1 kubek jogurtu naturalnego (tortownica-mały kubek, duża blaszka- duży kubek) -- 2 kubki cukru -- 3 kubki mąki -- 1 kubek oleju -- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przy dużym kubku "łyżki") Robić jak biszkopt. Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne. Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Mały kubek jogurtu to 150 ml ? :razz: :razz: :razz: :razz: Cytuj
Marra Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Tak, ja robię na dużą blachę z ok 350ml tzn dużego kubka jogurtu. Można też użyć jogurt z przepisu Doruni. Smaczne jest też jeśli dodamy 1 łyżeczkę kakao (łyżkę do duzej porcji) :razz: . Dodam jeszcze, że w oryginalnej wersji powinno się dodawać zamiast proszku do pieczenia -drożdże w proszku, tylko nie wiem jak z proporcjami, bo nie pamietam ile gram miała jedna torebka drożdży. Jak znajdę to napiszę. Ja robię z proszkiem do pieczenia. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 MARRA ILE MA BYĆ JAJ NA DUZY KUBEK JOGURTU???OLEJU, MĄKI, CUKRU TO TEN DUŻY KUBEK Z JOGURTU PEŁNY DOBRZE ZROZUMIAŁAM??? :razz: Cytuj
Marra Opublikowano 20 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Tak, dobrze zrozumiałaś :razz: ale nie muszą być pełne równo z brzegiem, może być troszkę mniej, a jeśli jogurtu jest ok 350 ml to jaj 5-6 sztuk Pozdrawiam Cytuj
amelia1 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi?? Ja napewno wypróbuję z proszkiem do pieczenia, ciacho brzmi smakowicie, jak zrobię dam znać jak wyszło. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Marra Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Marra jeżeli są to drożdże instant, tzn te w proszku, to paczka ma 7g, one są na pół kilo mąki i odpowiadają 25g świerzych drożdży, czy o takie Ci chodzi?? Tak Amelko, tylko że ja nie pamiętam czy we Włoszech są takie same ale z proszkiem też pycha czekam na opinię :razz: Pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Zrobiłam wczoraj wersję z kakao, przekroiłam i przesmarowałam powidłem śliwkowym. Muszę powiedzieć, że jeszcze zyskał na smaku. Pozdrawiam Cytuj
Miuriel Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Kiedyś bardzo często robiłam ciasto jogurtowe, ale gdzieś mi się przepis zawieruszył. W każdym razie na pewno był bardzo podobny. Ciasto naprawdę bardzo dobre. Dzięki Marra, teraz mogę wrócić do tego ciacha. Cytuj
amelia1 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Witajcie!!! Ciacho zrobione, już prawie zjedzone, takie dobre :grin: naprawdę smaczna babeczka. Dodałam do niej kakao, ale następnym razem też przełożę konfiturą, napewno będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi