Dorunia Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Składniki: -1/2 kostki palmy -1 szkl.mąki -1/2 szkl.wody Te składniki zagotować i jak wystygną to dodać 3 całe jajka.Nakładać łyżką,albo małą łyżeczką kleksy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piec 30min w temp.220 st. Krem do ptysiów: -400 ml.śmietany -2 łyżki cukru -2 opakowania cukru waniliowego -2 zagęstniki śmietan fix -1 łyżka cukru pudru Połączyć wszystko razem i napełniać zimne ptysie. Cytuj
Dorunia Opublikowano 26 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Upiekłam dzisiaj ptysie,ale zamiast kremu,który jest w przepisie napełniłam je kremem budyniowym i również smakują bardzo dobrze :?: Z tej porcji wyszło mi 25 ptysiów ;) Cytuj
andy8 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Dorunia ale pyszności narobiłaś :?: Cytuj
Dorunia Opublikowano 26 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Po jednym z tatą zjedliśmy a reszta jest zapakowana,bo jedziemy do siostry na imieniny i zabieramy do niej...nawet dobre są z tym kremem budyniowym :?: Cytuj
ela52 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Witaj Doruniu!!! Jak apetycznie wygladaja te ptysie, musze sie na nie skusic ;) :mrgreen: :?: Cytuj
ela52 Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Czy moze byc smietana 18% Piatnicy? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2007 Doruniu ale narobiłaś mi smaka :?: napewno warte wypróbowania Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Czy moze byc smietana 18% Piatnicy? Elu pewnie,że może być :?: Cytuj
kofik Opublikowano 27 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Ale mi slinka pociekla....na inne ciasta patrze z zachwytem, czasem mam nawet ochote cos upiec, ale na checiach sie konczy, ale te ptysie mnie zahipnotyzowały... szkoda ze jutro nie dam rady, zrobie w poniedzialek i pewnie dwie porcje, tylko prosze o przepis na krem budyniowy- ugotowane budynie utrzec z maslem czy robicie taki gotowany z jajek i maki? Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2007 Ja do tych ptysiów robiłam krem z 2 budyni waniliowych takich na 1/2 litra mleka...zagotowałam 1/2 litra mleka z 1/2 szklanki cukru i jak się mleko zagotowało to wlałam rozmieszane budynie i zamieszałam kilka razy...ostudziłam budyń i do zimnego wmiksowałam 1/2 kostki masła...powinno być jeszcze 1 żółtko,ale ja nie dałam :?: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.