basga Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Przeglądając stare książki, znalazłam przepis mojej mamy na taką właśnie nalewkę na drożdżach,niestety już nie pamietam,na co to miało pomagać,a może tylko regenerować organizm-czekam na Wasze wypowiedzi. 3 dkg drożdży 2 łyżeczki cukru 1 szklanka przegotowanej,wystudzonej wody Drożdże rozkruszyć,wsypać z cukrem do 1 litrowego słoika,zalać wodą,wymieszać i zostawic na 30minut do przefermentowania. Znow zamieszać i odstawić na 2 godziny. Nalewkę wypić 3 godziny po posilku i nic nie pić przez godzinę. pić raz dziennie przez 10 dni,potem 10 dni przerwy i tak przez miesiąc. Pamiętam jeszcze jakiś napój na grzybkach z rodzynkami ale przepisu nie mam,wiem tylko,że go się namnażało i można było go mieć cały czas. Cytuj
baśka96 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Spotkałam się z podobną nalewką kiedyś na łamach Poradnika Domowego i miała ona mieć działanie regenerujące i oczyszczające organizm, miała też powodować poprawienie wyglądu cery.Niestety zabrakło mi cierpliwości aby ją wypróbować na sobie.Może teraz jak mi przypomniałaś to spróbuję. Tyle Basiu mojej wiedzy na ten temat, natomiast na temat grzybka nie wiem nic.Pozdrawiam :razz: :razz: :razz: Cytuj
basga Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Dzięki BASIU,no to trzeba się zregenerować na wiosnę :razz: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Witajcie! O grzybkach nie słyszałam ale kiedyś z rodzynkami hodowałam algi i też piło się tą wodę i one właśnie się mnożyły to wyglądało jak taka twarda bryłka żelatyny , którą jak się nacisnęło rozpadała się na małe kawałeczki :razz: pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 23 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 O WŁAŚNIE,TO CHYBA BYŁO COS TAKIEGO! ALE SKĄD TO MOŻNA TERAZ WZIĄĆ? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Ja to kiedyś dostałam od koleżanki, teraz sama się zastanawiałam bo syn się pytał czy wiem kto ma? Pozdrawiam jak by mi się udało zdobyć dam znać. Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Ja osobiście widziałam grzybka w słoiku, on był w płynie myślę że w wodzie. Babcia moja miała go, zapytam kuzynkę może będzie na ten temat coś wiedziała. Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Zaczynam wiosenną kurację tą nalewką-jak będę młoda i piękna to dam znac :wink: :wink: Cytuj
baśka96 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Basiu, poczekaj chociaż na WIOSNE ! chyba że chcesz ją zaskoczyć :wink: :wink: :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Chyba też zacznę tę kurację,ale dopiero jak wyzdrowieję do końca :wink: :wink: Cytuj
Wiolka Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Doruniu dziękuję Ci bardzo Ty napewno wiesz pozdrawiam Wiolka :razz: Cytuj
basga Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Jeszcze nie zaskoczę wiosny ale wczoraj wypiłam szklanicę tej nalewki i.....się wstawiłam chyba, bo trochę % to nabrało przez te 3 godzinki :razz: Cytuj
baśka96 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Basiu, uważaj bo ta kuracja :twisted: może Cię silnie uzależnić. :razz: To tak jak z naszym forum,też silnie uzależnia, w każdej wolnej chwili człowiek biegnie do komputera i klika co tam nowego. :shock: :grin: :grin: Cytuj
basga Opublikowano 1 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 :razz: :grin: :shock: :grin: właśnie wypiłam dzisiejszą porcję...efekt dnia wczorajszego :evil: chyba się położę...o zdrowie przecież trzeba dbać :twisted: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi