ainoh7 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 robiłam dwa dni temu bigos. składniki min, główka białej 1,5 kiszonej, mieso, pieczarki itd. czyli chyba taki tradycyjny. wszystko ładnie wyszło tylko takie to jest troche hmm bez smaku.. co tam jeszcze sie dodaje oprócz przecieru i ile go trzeba duzo? sol pieprz co tam jeszcze? czy dobry jest bigos z suszonymi grzybkami? Cytuj
basga Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 No cóż,ja osobiście dodaję jabłko starte na tarce,powidła śliwkowe lub śliwki suszone,grzybki suszone też ,jak mam to trochę miodu,oczywiście przyprawy w/g uznania:ziele,listek,kminek,cząber,estragon a przecier to tak na oko i do smaku. A kiełbasę ,mięsko z boczkiem podsmażam na patelni z cebulką i dodaję do kapusty i razem duszę. Cytuj
baśka96 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Witaj, można dodać grzybki suszone, z pewnością podniesie to smak bigosu, przecier to moim zdaniem ile kto lubi czyli na oko albo na smak.Ja natomiast dodaję jeszcze suszone śliwki , a jeżeli ich nie posiadam to łyżeczkę albo 2/zależy od ilości bigosu/ powideł śliwkowych. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Marra Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja kupuję gotowca czyli Przyprawę do bigosu np. Kamis , zamiast mięsa daję trochę boczku i trochę kiełbasy zwyczajnej (tak jak basqa). Ale czasami smak psuje kapusta kiszona ja nie jest dobrze wypłukana no i rodzaj tej kapusty też ma duze znaczenie-ja mam juz wypróbowanego producenta. Moja koleżanka bigos zapieka w piekarniku. Jeśli chodzi o grzyby to ja daję tylko suszone a jak nie mam to pół kostki bulionu grzybowego i załatwi sprawę. Zyczę powodzenia i pyszniutkiego bigosiku :razz: Cytuj
basga Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 No właśnie-zapomniałam dodać,że gdy mam za kwaśną kapustę to ją obgotowuję i odlewam kwaśną wodę. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 hmmm moze faktycznie to wina tej kapusty bo taka bardzo kwasna była. no ale teraz bede wiedziała ze to można jeszcze wygotować. Cytuj
bernadettt Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 A ja dodaję przyprawy:listek laurowy,ziele angielskie,Vegetę,paprykę słodką w proszku,trochę maggi,pieprz, przecier pomidorowy. Dodaję podsmażone boczek i kiełbaskę.Jeśli Kapusta jest za kwaśna " kurcze co jest obcina mi tekst,spróbuje potem,sorrka Cytuj
Marra Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Dodam tylko, że ja płuczę przed gotowaniem z zimnej wodzie, jeśli bardzo kwasna to dwa razy i dobrze wyciskam za każdym razem. Teraz ratunkiem może być dla ciebie Ainoh dodać łyżeczkę cukru . Pozdrawiam Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja bigos gotuję tylko z kapusty kiszonej i nie ma mowy o zadnym płukaniu. W tym cały urok by bigos był kwasowaty. Na 2 kg kapusty daję ok0,7kg łopatki, 3 kiełbaski, 2 cebule, sporą garść suszonych grzybków. Dporawiam łyżką miodu i koncentratu pomidorowego. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 ale narobiłyście mi smaka właśnie gotuję kapusty na bigos :razz: będzie jutro na obiad. Ja robię bigos pół na pół, oczywiście koncentrat pomidorowy, kiełbaska, trochę mięska, pieczarki, z przypraw liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, magii, i jak mam to przyprawy do bigosu trochę sypnę. :razz: aha trochę poapryki w proszku też dodawam.Bigosu zawsze wyjdzie mi baaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo więc sobie porcjuje i ZAMRAŻAM pOZDRAWIAM Cytuj
kaya Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Sprawdzona metoda mojej mamy i babci polegała (tradycję nadal podtrzymuje córka) na przygotowywaniu tzw. zasmażki. Surowy boczek wrzucamy na silnie rozgrzaną patelnie (oczywiście po uprzednim pokrojeniu w kostkę) i smażymy nie zmniejszając płomienia na dużej ilości oleju. chodzi o to aby mięso nie wydzielało wody podczas smażenia i solidnie się przyrumieniło. pod koniec dorzucamy kilka cebul i krótko smażymy.Wszystko to zalewamy ok 2 szk. wody i zagotowujemy. doprawiamy miksturę kucharkiem i całą zawartość przelewamy do garnka, gotujemy razem z kapustą. Kapusta kiszona wg mnie jeśli jest jedyną podstawą bigosu powinna być uprzednio dobrze płukana w wodzie i odciśnięta. po włożeniu do garnka dolewam świeżą wodę. pod koniec gotowania obowiązkowo wędzona kiełbasa Jeśli chodzi o przyprawy to u mnie poza tymi standardowymi: słodka papryka, owoc jałowca (z tym ostrożnie ma b. silny aromat), kurkuma, przyprawa w płynie knorra. Bigos mrożony traci na swym aromacie i smaku. idealne warunki to chłodne ciemne miejsce, gdzie mozna pozostawić garnek nawet na 2 tygodnie (jeżeli ktoś ma ogromną lodówkę to jak znalazł). za każdym razem odgrzewamy całość. BIGOS IM WIĘCEJ RAZY ODGRZEWANY TYM SMACZNIEJSZY!!!napewno wszyscy o tym wiedzą.Uwierzcie, jest to bardzo skuteczna metoda. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2007 Ja bigos gotuje tylko wyłacznie z kapusty kiszonej.Gotuje dużo suszonych grzybów oddzielnie,wywar z grzybów zostawiam do bigosu. Najpierw przesmażam razem mięsko,wedlinke,wedzonke co tam mam w lodówce (albo kupuje),grzybki,cebule,to wszystko póżniej doadaje do kapuchy. Dodaje powidła,różne przyprawy,daje też troche majeranku nie za dużo. Przecieru wogóle nie daje jeśli mam już suszone grzyby acha wywar z grzybków daje do kapuchy. I tak się gotuje bigosik...Pozdrawiam Ewa. Cytuj
DeLarge Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 jak robimy bigos to nie zapominamy o miodzie, śliwkach i grzybkach...np. my nigdy byśmy nie dodali koncentratu pomidorowego...kojarzy mi się to niestety ze szkolną stołówką sprzed lat i daniami tam serwowanymi Cytuj
EWA1992 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Ja miodu nigdy nie dawałam i nie daje,śliwki suszone owszem dodaje ale tylko wtedy gdy nie mam powideł śliwkowych. A co do grzybków zawsze daje i jak napisałam bez przecieru pomidorowego. Jakoś mi nie wchodzi bigos z przecierem... I jeszcze daje bardzo małą ilość tłuszczu,jak widze u kogoś,że bigos aż pływa w tłuszczu niestety nie moge przełknąć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.