amelia1 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Składniki: na bezy: 6 białek 25 dag cukru pudru(ok. 1,5 szkl) 0,5 łyż. mąki kakao do posypania na krem: 15 dag masła 10 dag cukru(ok. 0,5 szkl) 2 jajka 1 łyżka spirytusu Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo mąkę wymieszaną z cukrem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kiedy piana będzie sztywna, szprycką wycisnąć eklerki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszyć bezy ok 45 minut. Na krem ubić na parze jajka z cukrem, ostudzić, dodać masło i dalej ucierać. Pod koniec ucierania kroplami dodać spirytus. Płowę bez pozmarować kremem, każdą przykryć drugą bezą, posypać kakao. Smacznego Pozdrawiam Amelia Cytuj
viola32 Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Kiedys czesto kupowalam takie bezy bo je uwielbialam ale krem byl taki kawowy w smaku nazywaly sie SOKOLY i byly takie jak podala Amelia podluzne albo trojkatne.Teraz rzadko mozna je spotkac w cukierniach.Pewnie do tego kremu mozna dodac kawe i bedzie kawowy krem...jak myslicie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.