renigliwice Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Przepis na 8 porcji: 50 dkg mięsa mielonego 2 opakowania ciasta francuskiego ( np. z Biedronki ); 1 fix do mięsa mielonego 1 brokuł 250 ml wody 250 ml mleka 2 torebki jasnego sosu pieczeniowego w proszku 3 żółtka starta gałka muszkatołowa 2 białka 10 dkg startego sera żółtego Blachę opłukać zimną wodą. Dno i brzeg formy wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Fix do mięsa mielonego wymieszać z 125 ml wody i wyrobić z mięsem mielonym. Wyłożyć je na ciasto. Brokuł króciutko obgotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.(ok. 2 minut) Odcedzone różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z mięsa. Połączyc mleko z wodą, zagotować, następnie dodać sos w proszku, zmiksować i znów zagotować. Połączyć z 2 surowymi żółtkami, przyprawić gałką muszkatołową i polać brokuł. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z utartym serem i rozprowadzić masę na cieście. Pozostałe ciasto pokroić w paski i ułożyć skośnie na cieście. Paski posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 200*C. Jeszcze gorące podawać z michą surówki, sałaty i wytrawnym czerwonym winem. PYCHOTKA!!! Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, trochę go zmodyfikowałam i w ten sposób wyszło ciekawe danie- inne od innych. A rezultat oceńcie sami. Życzę smacznego!!! :wink: :wink: :wink: Cytuj
zuziorek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka..... Mam pytanka: Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą? I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ? Kasia Cytuj
Bernimek Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Przepis świetny - muszę tylko czymś innym zastąpić tego brokuła. Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka..... Mam pytanka: Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą? I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ? Kasia Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy. Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Przepis świetny - muszę tylko czymś innym zastąpić tego brokuła. Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Reniu gratulacje za wykonanie tak wspaniałej i napewno smacznej potrawy. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Dziękuję Ci Ino! Placek rzeczywiście jest bardzo smaczny i wszystkim bardzo smakował. Zachęcam do upieczenia. Pozdrawiam Cię cieplutko! Renata :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy. Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink: Wyczytałam wczoraj w gazetce Ciasta Domowe, cytuję: "Ciasto piec zawsze na opłukanej zimną wodą, jeszcze wilgotnej blasze lub w tak samo przygotowanej formie. Resztki wilgoci odparowujące przy pieczeniu wytworzą tyle pary,że ciasto doskonale się uda". Oczywiście dotyczy to pieczenia ciast francuskich. :wink: Cytuj
zuziorek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Dziekuję Reniu za zamieszczony cytat. Zawsze ciastka francuskie , które robiłam na bazie gotowego ciasta francuskiego z Biedronki, kładłam na papier do pieczenia. Czas spróbowac nowej wersji. pozdrawiam Kasia Cytuj
Bernimek Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink: A wiesz, że i ja pomyślałam o kalafiorze. Z tą kapustą kiszoną również niezły pomysł. Wypróbuję! Pozdrawiam! Cytuj
Miuriel Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Zrobiłam ten placek wczoraj na obiad. przepis troszeczkę zmodyfikowałam ponieważ nie używam fixów i sosów z torebki, mimo to placek pychota. Jedyny problem jaki miałam to ciasto na spodzie nasiąkło tłuszczem wytopionym z mięsa i było troszeczkę papkowate, ale może po prostu miałam za tłuste mielone. W każdym razie na pewno go jeszcze zrobię nie raz. Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Witaj Miuriel! Moje ciasto na spodzie nie nasiąkło tłuszczem. Chyba rzeczywiście miałaś za tłuste mięso. Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić. Niektóre sklepy oferują taką usługę bezpłatnie. Cieszę się jednak, że placek Ci smakował. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink: Cytuj
Miuriel Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić. zgadzam się w zupełności, tym razem poszłam na łatwiznę, ale zdecydowanie bardziej wolę zmielić sama. Przynajmniej wiem co jem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.