Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis na 8 porcji: 50 dkg mięsa mielonego 2 opakowania ciasta francuskiego ( np. z Biedronki ); 1 fix do mięsa mielonego 1 brokuł 250 ml wody 250 ml mleka 2 torebki jasnego sosu pieczeniowego w proszku 3 żółtka starta gałka muszkatołowa 2 białka 10 dkg startego sera żółtego Blachę opłukać zimną wodą. Dno i brzeg formy wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Fix do mięsa mielonego wymieszać z 125 ml wody i wyrobić z mięsem mielonym. Wyłożyć je na ciasto. Brokuł króciutko obgotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.(ok. 2 minut) Odcedzone różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z mięsa. Połączyc mleko z wodą, zagotować, następnie dodać sos w proszku, zmiksować i znów zagotować. Połączyć z 2 surowymi żółtkami, przyprawić gałką muszkatołową i polać brokuł. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z utartym serem i rozprowadzić masę na cieście. Pozostałe ciasto pokroić w paski i ułożyć skośnie na cieście. Paski posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 200*C. Jeszcze gorące podawać z michą surówki, sałaty i wytrawnym czerwonym winem. PYCHOTKA!!! Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, trochę go zmodyfikowałam i w ten sposób wyszło ciekawe danie- inne od innych. A rezultat oceńcie sami. Życzę smacznego!!! :wink: :wink: :wink:

  • Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka..... Mam pytanka: Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą? I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ? Kasia

Opublikowano

WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka.....

Mam pytanka:

Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą?

I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ?

Kasia

Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy.

Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie

samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Opublikowano

Przepis świetny - muszę tylko czymś innym zastąpić tego brokuła.

Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę

kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink:

Opublikowano

Dziękuję Ci Ino! Placek rzeczywiście jest bardzo smaczny i wszystkim bardzo smakował. Zachęcam do upieczenia. Pozdrawiam Cię cieplutko! Renata :wink:

Opublikowano

Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy.

Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie

samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Wyczytałam wczoraj w gazetce Ciasta Domowe, cytuję:

"Ciasto piec zawsze na opłukanej zimną wodą, jeszcze wilgotnej blasze lub w tak samo przygotowanej formie.

Resztki wilgoci odparowujące przy pieczeniu wytworzą tyle pary,że ciasto doskonale się uda".

Oczywiście dotyczy to pieczenia ciast francuskich. :wink:

Opublikowano

Dziekuję Reniu za zamieszczony cytat. Zawsze ciastka francuskie , które robiłam na bazie gotowego ciasta francuskiego z Biedronki, kładłam na papier do pieczenia. Czas spróbowac nowej wersji. pozdrawiam Kasia

Opublikowano

Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink:

A wiesz, że i ja pomyślałam o kalafiorze. Z tą kapustą kiszoną również niezły pomysł.

Wypróbuję!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zrobiłam ten placek wczoraj na obiad. przepis troszeczkę zmodyfikowałam ponieważ nie używam fixów i sosów z torebki, mimo to placek pychota. Jedyny problem jaki miałam to ciasto na spodzie nasiąkło tłuszczem wytopionym z mięsa i było troszeczkę papkowate, ale może po prostu miałam za tłuste mielone. W każdym razie na pewno go jeszcze zrobię nie raz.

Opublikowano

Witaj Miuriel! Moje ciasto na spodzie nie nasiąkło tłuszczem. Chyba rzeczywiście miałaś za tłuste mięso. Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić. Niektóre sklepy oferują taką usługę bezpłatnie. Cieszę się jednak, że placek Ci smakował. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Opublikowano

Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić.

zgadzam się w zupełności, tym razem poszłam na łatwiznę, ale zdecydowanie bardziej wolę zmielić sama. Przynajmniej wiem co jem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.