Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biszkopt: 5 jaj 7 łyżek cukru 2 kisiele wiśniowe małe bez cukru 2 budynie wiśniowe małe bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier mały waniliowy Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier nie przerywając ubijania. Żółtka rozmieszać i połączyć z pianą. Dodać przesiane razem z proszkiem do pieczenia kisiele i budynie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Masa kokosowo - cytrynowa 30 dag wiórek kokosowych 1/2 l kefiru 2 galaretki cytrynowe 1/2 l kremówki 8 łyżek cukru 1/2 l wody do galaretek Wiórki kokosowe namoczyć w kefirze i odstawić na 20 minut. Rozpuścić galaretki. Ubić na sztywno śmietanę dodając cukier. Gdy stężeje galaretka łączymy ją z namoczonymi wiórkami kokosowymi i ubitą na sztywno śmietaną. Delitatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Biszkopt upiekłam w dużej tortownicy, nałożyłam masę, wystawiłam na balkon na 15 minut i ciasto było gotowe do jedzenia.

post-2336-1172437092_thumb.jpg

post-2336-1172437148_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ineczko,chyba mogę tak do Ciebie sie zwracać....

Wypróbowałam już tyle twoich przepisów,że kiedy czytam przepis na następny smakolyk,to poprostu wiem, że muszę to zrobić i mam gwarancje,że bedzie pysznie!!!!

Nie zawsze jest czas na komentarz do dania, ale wierz mi, że jesteś dla mnie dużym autorytetem w gotowaniu ,wogóle myślę, że jesteś mądrą kobietą.Zresztą mało komentuję ale tu naprawdę jest bardzo miło i tak rodzinnie.

Pozdrawiam ciepło

Ania

Opublikowano

Ciekawy przepis i na pewno pyszne jest to ciasto. Podoba mi się dodatek kefiru. Dzięki niemu masa nie będzie mdła, ale będzie miała lekko kwaskowy posmak. Czy się nie mylę, Ino? :wink: Dziękuję za nowy przepis. Na pewno go wypróbuję. Pa. Renata :wink: :wink: :wink:

Opublikowano

Aniu jak najbardziej, właśnie w taki sposób się do mnie zwracaj i dziękuję bardzo że tyle szacunku masz do mnie. Reniu na końcu kisiele, budynie z proszkiem ubijałam mikserem na małych obrotach. Może błąd zrobiłam, nie wiem sama ale biszkopt tak pięknie rósł w piekarniku że otwierałam drzwiczki żeby opadł. Może po wyjęciu by trochę opadł, bałam się że jak będzie wysoki to masy nie nałożę. Ciasto jest pyszne i jak stwierdziłaś ma lekko kwaskowy posmak przez galaretkę i kefir. Na zdjęciu masa wygląda biała, ale w rzeczywistości ma odcień bardzo delikatnie cytrynowy. Piekłam w tortownicy 30 cm. Pozdrawiam Was obydwie serdecznie, życząc dobrej i spokojnej nocy. PA!

Opublikowano

Halinko bardzo ciekawy przepisik,tak jak pisała Renia dodatek kefiru jest zachęcający i ląduje w tych czekających w kolejce do upieczenia. :wink: Już kiedyś chwaliłam twoje przepisy Halinko i robię tak nadal,więc przyłanczam się do pochwał Ani i pozdrawiam Cię serdecznie czekając na dalsze wspaniałości. :wink:

Opublikowano

Justynko połączenie według mnie jest bardzo warte wypróbowania, to jest inny smaczek przynajmniej ja tak uważam. Renia ma zamiar wypróbować, napewno podzieli się opinią. Elu i Justynko bardzo dziękuję i napewno jeszcze będę powoli dodawać. Pozdrawiam

Opublikowano

Andy nie radzę dać mniej wiórek, masa będzie miała luźniejszą konsystencję. Basiu ciasto udane, masa moja ma kolor delikatny cytrynowy, u Ciebie na zdjęciu też wygląda biała. Proszę odpowiedz? Pozdrawiam

Opublikowano

No właśnie nie wiem czemu ale faktycznie jest biała ale za to jaka puszysta :wink: Wszystko dałam jak radziłaś,masa jest orzeżwiająca i baaardzo puchata i nawet mogłoby być jej mniej :wink: może za bardzo ubiłam śmietanę :wink: :wink: :wink:

Opublikowano

Halinko jak myślisz ,jak upiekłabym kakaowy biszkopt i włożyła w środek masę z kefirem czy nie popsułoby to smaku ciasta,proszę odpisz co o tym sądzisz. Pozdrawiam Ela. :wink:

Opublikowano

Jeszcze ja mam pytanie Ino! Czy po namoczeniu wiórek ten kefir też dodajemy do masy, czy tylko dodajemy odcedzone wiórki? Co to znaczy "mały kisiel i mały budyń"? W sklepach obok mnie są dostępne tradycyjne, tzn. na pól litra wody. Nie mogę też dostać budyniu wiśniowego. Będę musiała zastąpić go innym smakiem. Pozdrawiam. Renata :wink:

Opublikowano

RENIU-mały kisiel to właśnie taki na 0.5litra wody a kefir dodajemy do masy wraz z wiórkami.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.