ina12 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Biszkopt: 5 jaj 7 łyżek cukru 2 kisiele wiśniowe małe bez cukru 2 budynie wiśniowe małe bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier mały waniliowy Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier nie przerywając ubijania. Żółtka rozmieszać i połączyć z pianą. Dodać przesiane razem z proszkiem do pieczenia kisiele i budynie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Masa kokosowo - cytrynowa 30 dag wiórek kokosowych 1/2 l kefiru 2 galaretki cytrynowe 1/2 l kremówki 8 łyżek cukru 1/2 l wody do galaretek Wiórki kokosowe namoczyć w kefirze i odstawić na 20 minut. Rozpuścić galaretki. Ubić na sztywno śmietanę dodając cukier. Gdy stężeje galaretka łączymy ją z namoczonymi wiórkami kokosowymi i ubitą na sztywno śmietaną. Delitatnie mieszamy i wykładamy na biszkopt. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Biszkopt upiekłam w dużej tortownicy, nałożyłam masę, wystawiłam na balkon na 15 minut i ciasto było gotowe do jedzenia. Cytuj
an69 Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Ineczko,chyba mogę tak do Ciebie sie zwracać.... Wypróbowałam już tyle twoich przepisów,że kiedy czytam przepis na następny smakolyk,to poprostu wiem, że muszę to zrobić i mam gwarancje,że bedzie pysznie!!!! Nie zawsze jest czas na komentarz do dania, ale wierz mi, że jesteś dla mnie dużym autorytetem w gotowaniu ,wogóle myślę, że jesteś mądrą kobietą.Zresztą mało komentuję ale tu naprawdę jest bardzo miło i tak rodzinnie. Pozdrawiam ciepło Ania Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Ciekawy przepis i na pewno pyszne jest to ciasto. Podoba mi się dodatek kefiru. Dzięki niemu masa nie będzie mdła, ale będzie miała lekko kwaskowy posmak. Czy się nie mylę, Ino? :wink: Dziękuję za nowy przepis. Na pewno go wypróbuję. Pa. Renata :wink: :wink: :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Aniu jak najbardziej, właśnie w taki sposób się do mnie zwracaj i dziękuję bardzo że tyle szacunku masz do mnie. Reniu na końcu kisiele, budynie z proszkiem ubijałam mikserem na małych obrotach. Może błąd zrobiłam, nie wiem sama ale biszkopt tak pięknie rósł w piekarniku że otwierałam drzwiczki żeby opadł. Może po wyjęciu by trochę opadł, bałam się że jak będzie wysoki to masy nie nałożę. Ciasto jest pyszne i jak stwierdziłaś ma lekko kwaskowy posmak przez galaretkę i kefir. Na zdjęciu masa wygląda biała, ale w rzeczywistości ma odcień bardzo delikatnie cytrynowy. Piekłam w tortownicy 30 cm. Pozdrawiam Was obydwie serdecznie, życząc dobrej i spokojnej nocy. PA! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Ino ciekawy przepisik a te połączenie napewno warte wypróbowania :wink: no i oczywiście moje oko przyciągnęły śliczne serwetki :wink: pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Halinko bardzo ciekawy przepisik,tak jak pisała Renia dodatek kefiru jest zachęcający i ląduje w tych czekających w kolejce do upieczenia. :wink: Już kiedyś chwaliłam twoje przepisy Halinko i robię tak nadal,więc przyłanczam się do pochwał Ani i pozdrawiam Cię serdecznie czekając na dalsze wspaniałości. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Justynko połączenie według mnie jest bardzo warte wypróbowania, to jest inny smaczek przynajmniej ja tak uważam. Renia ma zamiar wypróbować, napewno podzieli się opinią. Elu i Justynko bardzo dziękuję i napewno jeszcze będę powoli dodawać. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 fajny ten przepis ale czy można zmniejszyć ilość wiórek kokosowych? :wink: Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Zrobiłam dziś to ciacho-rzeczywiście dodatek kefiru daje orzeżwiający smak. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Andy nie radzę dać mniej wiórek, masa będzie miała luźniejszą konsystencję. Basiu ciasto udane, masa moja ma kolor delikatny cytrynowy, u Ciebie na zdjęciu też wygląda biała. Proszę odpowiedz? Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 No właśnie nie wiem czemu ale faktycznie jest biała ale za to jaka puszysta :wink: Wszystko dałam jak radziłaś,masa jest orzeżwiająca i baaardzo puchata i nawet mogłoby być jej mniej :wink: może za bardzo ubiłam śmietanę :wink: :wink: :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Halinko jak myślisz ,jak upiekłabym kakaowy biszkopt i włożyła w środek masę z kefirem czy nie popsułoby to smaku ciasta,proszę odpisz co o tym sądzisz. Pozdrawiam Ela. :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Jeszcze ja mam pytanie Ino! Czy po namoczeniu wiórek ten kefir też dodajemy do masy, czy tylko dodajemy odcedzone wiórki? Co to znaczy "mały kisiel i mały budyń"? W sklepach obok mnie są dostępne tradycyjne, tzn. na pól litra wody. Nie mogę też dostać budyniu wiśniowego. Będę musiała zastąpić go innym smakiem. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
basga Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 RENIU-mały kisiel to właśnie taki na 0.5litra wody a kefir dodajemy do masy wraz z wiórkami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.