karola91 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Składniki na ciasto: 35 dag mqki, 1 kostka margaryny, 12 dag cukru kryształu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margaryne i posiekać nożem. Dodać reszte składników i szybko zagnieść ciasto. Pdzielic na 3 części. Kazdy placek upiec osobno w temp. 200-180 ok. 15-20 minut. (zawsze daję więcej mąki,ok. 3 szklanki, bo z tej ilości ciasto jest za mokre i cięzko je "nałożyć" na blachę) MASA JABŁKOWA 1 kg jabłek, 2 galaretki cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 minut. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. MASA ORZECHOWA 18 dag posiekanych orzechów, 18 dag cukru kryształu, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 15 dag masła. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Przełożenie placka(przekładać ciepłymi masami): Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa Przepis dostałam od znajomej, ale zobaczyłam że identyczny jest w "Ciastach siostry Anastazji". Do masy jabłkowej dawalam różne galaretki, z każdą ciasto smakowało niesamowicie. Raz dałam agrestową, i byl cudowny kwaskowaty smak, który świetnie łączył się ze słodka polewa orzechową. Innym razem dałam brzoskwiniową, ostatnio pomarańczowo, i jabłka były slodziutkie, ale tez wysmienicie smakowało z pycha polewą :wink: tą polewę to bym samą zjadła, bez niczego, taka jest pyszna. No i na zachętę zdjęcia (trochę niewyraźne, bo robione kamerką internetową): Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Mniam ale apetyczny sękaczek :wink: tak masz rację ten sam przepis jest w książce siostry Anastazji planowałam to ciacto zrobić i tak odwlekałam bo zawsze mi się wydawało że dużo roboty z nim jest ale po takich zdjęciach napewno zrobię. :wink: wyszedł Ci lepiej niż na zdjęciu w tej książce GRATULACJE. :wink: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 ładnie wygląda to ciasto w smaku jest chyba lekko winne ze względu na jabłka Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 czy do jabłek nie dodaje się cukru Cytuj
karola91 Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Justyna.K- dziękuje :wink: wbrew pozorom ciasto nie jest pracochłonne, a jaki efekt...niebo w gebie :wink: rzeczywiście w tej książce sękaczek nie wygląda zachęcająco, ale jak widać pozory mylą:wink: krystyna1959- cukru mozna dodac do smaku, jak kto woli. Ciasto nie ma posmaku wina. Cytuj
julka05 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 mam pytanko: czy masy należy wystudzić czy gorącymi przełożyć ciasta? Cytuj
julka05 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Ciasto zapowiada się smakowicie i wolałam się upewnić żeby czegoś nie zepsuć. :wink: Cytuj
krystyna1959 Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Dzięki Karola za przepis uwielbiam ciasta z jabłkami Trzymaj się.Czy upiekłas knopersa? Cytuj
karola91 Opublikowano 26 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 jeszcze nie, bo wyrzekłam sie w poście jedzenia słodkości,i żeby sie dodatkowo nie kusic nic nie piekę. Ciężko jest, ale mam nadzieję, że wytrzymam :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 26 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2007 Robiłam ciasto o podobnym smaku, też z masą jabłkową i orzechową. Rzeczywiście niebo w gębie. Mój placek nosi nawet nazwę Niebo. Polecam, bo jest przepyszny!!! Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Bardzo ciekawy przepis.Będę musiała go wypróbować bo lubimy ciasta z jabłkami,a ten wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Podałam już dość dawno podobny przepis ,ciasto nazywało się smaczek,wygląda ono tak samo z tą różnicą że ja do masy jabłkowej daję kisiel i to je zagęszcza.Natomiast na wierzch do orzechów jeszcze rodzynki. Ciacho jest naprawdę bardzo dobre ,szczególnie polecam tym co lubią placki z jabłkami. Karola dziękuję za zdjęcia może to zachęci innych a ja następnym razem do jabłek zamiast kisielu spróbuje dodać galaretki.PA,PA apsik. :wink: Cytuj
karola91 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 apsik, strasznie jestem ciekawa jak z kisielem by wyszło, chyba następnym razem tak zrobię :wink: a z polewa to mozna dużo eksperymentować, tak myślałam by dać wiórki, platki migdałowe... mozna pocudować :wink: ale i z samymi orzechami to jest niebo w gębie... :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi