Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LODOWIEC

5 żółtek

1 szkl pudru

budyń jasny (suchy )

2 galaretki czerwone

1 galaretka zielona

2 łyzki kakao

1 szkl mleka

cukier waniliowy

25 dkg prawdziwego masła ( a w lecie 30 dkg )

biszkopty okrągłe

ananasy z puszki ( pokroić na kawałki )

brzoskwinie z puszki ( pokroić na kawalki )

Żółtka +puder +wanilia + budyń zmiksować.

Zagotować mleko i gorące wlać do zmiksowanej masy.

To wszystko wstawić na gaz i podgrzewać , aż będzie gęste.

Zostawić do ostygnięcia.

Do zimnej masy dodać masło i zmiksować (masło wcześniej też samo trochę zmiksować).

Masę podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao.

W rozpuszczonej w 1 szkl wody czerwonej galaretce maczać biszkopty i układać na dno tortownicy.Następne warstwy:

owoce

krem ciemny

biszkopty maczane w zielonej galaretce

owoce

krem jasny

owoce

galaretka czerwona-rozpuszczona w 1 szkl wody i lekko już tężejąca

Trzymać w lodówce

UWAGI:

galaretki do maczania biszkoptów są gorące

Powyższy przepis to wersja zimowa, w LATO robimy z samymi TRUSKAWKAMI lub JAGODAMI

Przepis mam od 20 lat i przyrzekam, że jest oryginalny i niepowtarzalny w smaku.

Nigdy nie stoi w lodówce dłużej niż 1 dzień.Moi znajomi mówią,że nie ma lepszego ciasta.Spróbujcie proszę, jeszcze nikomu nie dałam tego przepisu.

Opublikowano

an69 był juz kiedys lodowiec ale ten jest nieco inny,czy ta masa powinna sie tak troche pogotowac bo ja nie robie nic nigdy z surowych jaj ale tutaj chyba robi się podobnie jak niektóre kremy jajeczne które wlewa się na gotujące mleko takie często robię-pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Robię podobnego lodowca. Twój przepis też zapowiada się ciekawie. A może dołączysz zdjęcie? Na pewno ładnie się prezentuje . Pozdrowienia. Renata :wink: :wink: :wink:

Opublikowano

Justynko- An pisze, że galaretki do maczania biszkoptów mają być gorące, a więc konsystencja jest płynna, nie tężejąca. Pa :wink:

Opublikowano

Zdarza się , że przy czytaniu przepisu nie od razu wszystko jest jasne. Ja zawsze maczałam biszkopty w zimnej płynnej galaretce, spróbuję to zrobić w gorącej. Pa :wink:

Opublikowano

Robię lodowca ,składniki mojego są prawie idento tych polecanych przez an69 ,dziewczyny jeżeli któraś nie robiła to do dzieła bo warto skosztować tej pyszności. Ja nie daję owoców bo moje dzieciaki wyciągają ale do ciemnej masy kładę orzechy a do jasnej czasami wiórki albo bez niczego. Wporze letniej na wierzch do galaretki kładę truskawki, pychotka. :wink:

Opublikowano

Dziewczynki

TYLKO prawdziwe masło,przy margarynie krem wypłynie z ciasta.A zresztą byloby czuć czuć margarynę .Nigdy nie daje do kremów margaryny.

Zdjecie moje drogie dołączyłabym, ale poprostu teraz nie robiłam tego ciasta.Jak zrobie ,to napewno przeslę.

Biszkopty maczamy w gorącej galaretce,bo pieknie ją wchłaniają.W razie problemu z przeciekajacą tortownicą trzeba wyłożyć ją folią.

Masę oczywiscie zagotowujemy cały czas mieszając.Nie wolno pałaszowac surowych jaj.Zimną masę miksujemy z masłem.

Buziaki

Ania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.