an69 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 LODOWIEC 5 żółtek 1 szkl pudru budyń jasny (suchy ) 2 galaretki czerwone 1 galaretka zielona 2 łyzki kakao 1 szkl mleka cukier waniliowy 25 dkg prawdziwego masła ( a w lecie 30 dkg ) biszkopty okrągłe ananasy z puszki ( pokroić na kawałki ) brzoskwinie z puszki ( pokroić na kawalki ) Żółtka +puder +wanilia + budyń zmiksować. Zagotować mleko i gorące wlać do zmiksowanej masy. To wszystko wstawić na gaz i podgrzewać , aż będzie gęste. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać masło i zmiksować (masło wcześniej też samo trochę zmiksować). Masę podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. W rozpuszczonej w 1 szkl wody czerwonej galaretce maczać biszkopty i układać na dno tortownicy.Następne warstwy: owoce krem ciemny biszkopty maczane w zielonej galaretce owoce krem jasny owoce galaretka czerwona-rozpuszczona w 1 szkl wody i lekko już tężejąca Trzymać w lodówce UWAGI: galaretki do maczania biszkoptów są gorące Powyższy przepis to wersja zimowa, w LATO robimy z samymi TRUSKAWKAMI lub JAGODAMI Przepis mam od 20 lat i przyrzekam, że jest oryginalny i niepowtarzalny w smaku. Nigdy nie stoi w lodówce dłużej niż 1 dzień.Moi znajomi mówią,że nie ma lepszego ciasta.Spróbujcie proszę, jeszcze nikomu nie dałam tego przepisu. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 an69 coś nowego co mnie zainteresowało do ulubionych :wink: i jak tu schudnąć ??? :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Justysia o schudnięciu możemy tylko pamarzyć sobie... Jest tutaj tyle wspaniałości iż nawet nie myślmy o tym. :wink: Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 an69 był juz kiedys lodowiec ale ten jest nieco inny,czy ta masa powinna sie tak troche pogotowac bo ja nie robie nic nigdy z surowych jaj ale tutaj chyba robi się podobnie jak niektóre kremy jajeczne które wlewa się na gotujące mleko takie często robię-pozdrawiam :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 an69 - koniecznie musi byc prawdziwe masło czy można zastąpić np: margaryną Kasią? Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Robię podobnego lodowca. Twój przepis też zapowiada się ciekawie. A może dołączysz zdjęcie? Na pewno ładnie się prezentuje . Pozdrowienia. Renata :wink: :wink: :wink: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Jaką konsystencję ma mieć ta galaretka w chwili moczenia tych biszkoptów??? Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Justynko- An pisze, że galaretki do maczania biszkoptów mają być gorące, a więc konsystencja jest płynna, nie tężejąca. Pa :wink: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 no tak ślepa jestem :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Zdarza się , że przy czytaniu przepisu nie od razu wszystko jest jasne. Ja zawsze maczałam biszkopty w zimnej płynnej galaretce, spróbuję to zrobić w gorącej. Pa :wink: Cytuj
baśka96 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Robię podobny Lodowiec, jest bardzo dobry, polecam .Pozdrawiam :wink: :wink: :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Robię lodowca ,składniki mojego są prawie idento tych polecanych przez an69 ,dziewczyny jeżeli któraś nie robiła to do dzieła bo warto skosztować tej pyszności. Ja nie daję owoców bo moje dzieciaki wyciągają ale do ciemnej masy kładę orzechy a do jasnej czasami wiórki albo bez niczego. Wporze letniej na wierzch do galaretki kładę truskawki, pychotka. :wink: Cytuj
an69 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Dziewczynki TYLKO prawdziwe masło,przy margarynie krem wypłynie z ciasta.A zresztą byloby czuć czuć margarynę .Nigdy nie daje do kremów margaryny. Zdjecie moje drogie dołączyłabym, ale poprostu teraz nie robiłam tego ciasta.Jak zrobie ,to napewno przeslę. Biszkopty maczamy w gorącej galaretce,bo pieknie ją wchłaniają.W razie problemu z przeciekajacą tortownicą trzeba wyłożyć ją folią. Masę oczywiscie zagotowujemy cały czas mieszając.Nie wolno pałaszowac surowych jaj.Zimną masę miksujemy z masłem. Buziaki Ania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.