an69 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 ŚMIETANOWIEC 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 1 szkl mąki ( w tym 2 łyzki mąki ziemniaczanej ) 4 jaja 1 łyżeczka proszku 1/2 litra gęstej śmietany ( tak gęsta jak serek np.22% Danona,lub Mazurska chyba, że ktos zna inną regionalną ) Ubić pianę z białek, dodać żóltka,cukier i wanilię, później mąkę z proszkiem. wymieszać.Piec w małej tortownicy lub małej kwadratowej blaszce 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół. Zimne wylać śmietaną ( taką bez żadnego cukru i innych dodatków ) Polać zagotowaną i ostudzona polewą: 2 łyzki kakao 2 łyzki masła 4 łyzki cukru 3 łyzki mleka przepis sięga lat liceum i gwarantuje,że ciasto jest bardzo proste, tanie i zniknie w 5 minut. Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 an69 a co to znaczy zimne wylać śmietaną? :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 an69 - a może być śmietana kremówka ona ma 30%. Pozdrawiam Ewa. :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 No właśnie o co chodzi z tym "zimne wylać śmietaną"?? Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Chyba polać śmietaną przekrojony placek a na górę polewa. Tak jak pisze An 69 , śmietana musi być bardzo gęsta. Ciasto to nie nadaje się chyba do dłuższego przechowywania. Może wypowie się w tej sprawie An69. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 No tak... ale śmietana musi byc ubita tak? Ale mieszam w tym poście... :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Ja zrozumiałam, że nie. Należy ją tylko wylać. Muszę przyznać, że zaintrygował mnie ten przepis. Nigdy nie spotkałam się z takim wykonaniem. Zapowiada się ciekawie. An69 na pewno więcej napisze na temat tego ciasta. Ciekawe też jest to, że śmietana jest bez żadnych dodatków. Muszę koniecznie je upiec. Tylko gdzie ja dostanę taką śmietanę? Pa :wink: Cytuj
basga Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 hmmm,ja myślę,że tą śmietanę należy po prostu wylac na wierzch, ona wsiąknie w ciasto i na to polewa,ale może się mylę. RENIU-ja kupuję 22% śmietanę w takich 1kg wiadereczkach-nigdy się nie warzy i zawsze jest w lodowce gdy potrzeba a termin ważności ma około miesiąca. Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Pierwszy raz słyszę o takiej śmietanie w wiaderku. U mnie na osiedlu jej nie ma. Rozejrzę się w supermarkecie. Może ją wypatrzę. W przepisie pisze, że trzeba przekroić ciasto na pół, więc chyba jednak trzeba tą śmietaną przełożyć ciasto. Może się mylę, nie wiem. Pa :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Myślę że to tak ma być, ciasto przekroić na pół, na zimne wyłożyć śmietanę, nałożyć drugą część ciasta i polać polewą. Ja jeszcze takiej śmietany też nie widziałam w sprzedaży. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Mam prośbe jesli któraś z Nas moje panie znajdzie taka śmietane niech nas poinformuje. Ja też poszukam jak będe w Tesco. Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Ja też kupuję śmietanę w wiaderku 22%.Kupuję ją w Makro,dostępna jest w 1 i 3 litrowych wiaderkach i jest bardzo gęsta i bardzo smaczna do wszystkiego. Pozdrawiam :wink: Cytuj
an69 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Dziewczynki!!! Dokładnie tak jak to napisała Ina. Zimne ciasto kroimy na pół. Na dolny placek wykładamy śmietanę ( ona nie wsiąknie !!! ) na to drugi placek a na całość polewa. Polewa jest bardzo dobra,wczoraj robiłam Bounty i zamiast czekolad na wierzch dałam tą polewę. Śmietany NIE miksujemy ani też nic do niej nie dokladamy.Dajemy prosto z opakowania na ciasto. Najłatwiej będzie chyba kupić 22% Danona,jest powszechnie dostępna. Ania Cytuj
an69 Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 Acha, Ewuniu,jesli kremówka jest bardzo gęsta tak jak serek to oczywiście może być. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.