Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ŚMIETANOWIEC 1 cukier waniliowy 1 szkl cukru 1 szkl mąki ( w tym 2 łyzki mąki ziemniaczanej ) 4 jaja 1 łyżeczka proszku 1/2 litra gęstej śmietany ( tak gęsta jak serek np.22% Danona,lub Mazurska chyba, że ktos zna inną regionalną ) Ubić pianę z białek, dodać żóltka,cukier i wanilię, później mąkę z proszkiem. wymieszać.Piec w małej tortownicy lub małej kwadratowej blaszce 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół. Zimne wylać śmietaną ( taką bez żadnego cukru i innych dodatków ) Polać zagotowaną i ostudzona polewą: 2 łyzki kakao 2 łyzki masła 4 łyzki cukru 3 łyzki mleka przepis sięga lat liceum i gwarantuje,że ciasto jest bardzo proste, tanie i zniknie w 5 minut.

Opublikowano

Chyba polać śmietaną przekrojony placek a na górę polewa. Tak jak pisze An 69 , śmietana musi być bardzo gęsta. Ciasto to nie nadaje się chyba do dłuższego przechowywania. Może wypowie się w tej sprawie An69. Pozdrawiam. Renata :wink:

Opublikowano

Ja zrozumiałam, że nie. Należy ją tylko wylać. Muszę przyznać, że zaintrygował mnie ten przepis. Nigdy nie spotkałam się z takim wykonaniem. Zapowiada się ciekawie. An69 na pewno więcej napisze na temat tego ciasta. Ciekawe też jest to, że śmietana jest bez żadnych dodatków. Muszę koniecznie je upiec. Tylko gdzie ja dostanę taką śmietanę? Pa :wink:

Opublikowano

hmmm,ja myślę,że tą śmietanę należy po prostu wylac na wierzch, ona wsiąknie w ciasto i na to polewa,ale może się mylę. RENIU-ja kupuję 22% śmietanę w takich 1kg wiadereczkach-nigdy się nie warzy i zawsze jest w lodowce gdy potrzeba a termin ważności ma około miesiąca.

Opublikowano

Pierwszy raz słyszę o takiej śmietanie w wiaderku. U mnie na osiedlu jej nie ma. Rozejrzę się w supermarkecie. Może ją wypatrzę. W przepisie pisze, że trzeba przekroić ciasto na pół, więc chyba jednak trzeba tą śmietaną przełożyć ciasto. Może się mylę, nie wiem. Pa :wink:

Opublikowano

Myślę że to tak ma być, ciasto przekroić na pół, na zimne wyłożyć śmietanę, nałożyć drugą część ciasta i polać polewą. Ja jeszcze takiej śmietany też nie widziałam w sprzedaży.

Opublikowano

Ja też kupuję śmietanę w wiaderku 22%.Kupuję ją w Makro,dostępna jest w 1 i 3 litrowych wiaderkach i jest bardzo gęsta i bardzo smaczna do wszystkiego. Pozdrawiam :wink:

Opublikowano

Dziewczynki!!!

Dokładnie tak jak to napisała Ina.

Zimne ciasto kroimy na pół.

Na dolny placek wykładamy śmietanę ( ona nie wsiąknie !!! ) na to drugi placek a na całość polewa.

Polewa jest bardzo dobra,wczoraj robiłam Bounty i zamiast czekolad na wierzch dałam tą polewę.

Śmietany NIE miksujemy ani też nic do niej nie dokladamy.Dajemy prosto z opakowania na ciasto.

Najłatwiej będzie chyba kupić 22% Danona,jest powszechnie dostępna.

Ania

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.